خانمیرزا تصمیم به خودسوزی گرفت و دودش به چشمان مردم منطقه رفت!

این مطلب دراین تاریخ ارسال شده است پنجشنبه, ۹ آذر, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۲:۲۱

     وقتی دیروز خبر خروج بخار داغ و دود از تالاب خانمیرزا و وحشت مردم منطقه را شنیدم، ناگهان به یاد پریشان افتادم و پریشان شدم. به یاد تالاب پریشان افتادم که در سال گذشته آن نگین ارزشمند زاگرس در دیار کازرون نیز تصمیم به خودسوزی گرفت، چرا که دیگر توانی برای تحمل بی توجه ای ها و تخلیه آبخوان هایش را نداشت!

     بدون شک خانمیرزا هم این روزها دیگر نتوانست چاه های پرشمار مجاز و غیرمجاز  و خشک کردن سفره های زیرزمینی اش را تحمل کند و بیش از ۲۰ روز است که از درون آتش گرفته و کم کم آنقدر دودش زیاد شد تا به روستاهای اطراف رسید و مردمان آن دیار را که تا امروز با چنین پدیده ای مواجه نشده و حتا نشنیده بودند، به حیرت انداخته و وحشت زده کرده است!

     شاید باورش سخت باشد که تصور کنیم که تنها در مدت زمانی کمتر از ۳ دهه طول کشید تا با یک مهندسی غلط و زیر پا گذاشتن قوانین حاکم بر طبیعت این محیط تالابی، در اثر عملیات زهکشی در اوایل دهه شصت و روند شتابان و فاجعه بار حفر چاه های مجاز و غیرمجاز و گسترش بی رویه و غیرقانونی اراضی کشاورزی، تالاب ارزشمندی که به نگین سبز دیار لردگان شهرت داشت را بی مهابا از عواقب این طبیعت ستیزی و تغییر کاربری نادرست، به یکی از مهمترین دشت های کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری تبدیل کرده تا دیگر حالا نه نامی از تالاب های خانمیرزا بماند و نه نشانی از پرندگان بی شمار و زیستمندانی که این محیط های ارزشمند تالابی میزبانی می کرده اند!

     در اوایل دهه شصت بود که ناآگاهانه و کوتاه بینانه، به بهانه توسعه اراضی کشاورزی و درآمدزایی برای مردم منطقه، ناباورانه اقدام به احداث زهکش و خشکاندن تالاب های منطقه – که در کریدور عبور پرندگان مهاجر قرار داشتند – کردند و به دنبال آن دست اندازی های سودجویانه به آن اراضی تالابی آغاز و در مدت کوتاهی با ورود ادوات و ماشین آلات کشاورزی به منطقه و حمایت های مالی و خدماتی نهادهای متولی، شمار چاه های حفر شده مجاز و غیرمجاز افزایش یافت، وسعت اراضی تحت کشت در داخل و حاشیه این تالاب های زهکشی شده چند برابر شد و در کوتاه مدت وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم منطقه بهبودی چشمگیری یافت؛ اما شوربختانه حالا می بینیم که این توسعه اقتصادی و معیشتی منطقه چندان پایدار نبوده و حتی نتوانسته است برای یک نسل هم که شده این روند بهبودی وضعیت اقتصادی منطقه را حفظ کند!

     برای تأمین آب اراضی کشاورزی که به صورت بی رویه افزایش یافتند بالغ بر ۷۰۰ حلقه چاه مجاز در منطقه حفر شد، کشت محصولات با نیاز آبی بالا مانند برنج و لوبیا گسترش یافت و شیوه های آبیاری سنتی، نیاز آبی بخش کشاورزی منطقه را دوچندان کرد. کشاورزان برای تأمین این آب با سوءاستفاده از سکوت و انفعال نهادهای متولی، چندین برابر میزان مجاز پروانه های بهره برداری چاه های خود اقدام به برداشت آب از سفره های زیرزمینی کردند! ماجرا به همین جا ختم نشد و شمار روزافزون حفر چاه های غیرمجاز از محدوده اراضی کشاورزی به داخل منازل آبادی های حاشیه تالاب نیز کشیده شد و کاهش ریزش های آسمانی هم مزید بر علت شد تا چنین سرنوشت نگران کننده ای را برای خانمیرزا رقم زند تا دود جنگیدن با قوانین حاکم بر طبیعت و طراحی غلط چیدمان توسعه منطقه را در همین مدت کوتاه به چشمان مردمان آن دیار فرو کند.

      وقوع رخداد فاجعه بار خودسوزی در خانمیرزا گواه آن است که در اثر تغییر کاربری های غیر علمی، گسترش بی رویه اراضی کشاورزی، برداشت بیش از حد از سفره های زیرزمینی و بی تفاوتی ها و عدم توجه سزاوار به افزایش راندمان آبیاری و اصلاح الگوی کشت و مصرف؛ سطح آب سفره های زیرزمینی به حدی پایین رفته که در سال گذشته اضافه بر افزایش غلظت املاح و تغییر در کیفیت آب برخی از چاه های منطقه، برای نخستین بار شاهد پدیده دهشتناک و نادر فرونشست زمین در این منطقه بودیم و حالا هم خشکی خاک در لایه های پایینی این محیط تالابی به حدی رسیده است که بقایای گیاهی و مواد آلی موجود در خاک های تورب زیرین برخی از قسمت های منطقه که به صورت زغال سنگ نارس است با تولید گاز متان، بسیار حساس و مستعد سوختن شده و با تغییرات درجه حرارت، آتش سوزی در اعماق به وقوع پیوسته که تنها گرما و دود آن در سطح قابل مشاهده است.

     حال انتظار است قبل از آنکه خیلی دیر شود، کمیته ای با حضور دستگاه های مؤثر و مرتبط مانند جهادکشاورزی، امور آب، منابع طبیعی، محیط زیست و ستاد بحران استان به ریاست فرماندار منطقه تشکیل شده و با همکاری مسئولانه مردم و نهادهای امدادی منطقه، ابتدا اقدام به مهار آتش کرده و از گسترش آن سریعا” جلوگیری کنند. سپس با انجام مطالعات جامع نگرانه و بر بنیاد توانمندی های بوم شناختی و اکولوژیکی منطقه، چیدمان توسعه منطقه را طراحی کرده و با مدیریت صحیح آب و بخش کشاورزی، زمینه های لازم برای بازگشت سفره های آب زیرزمینی منطقه به شرایط طبیعی را فراهم کنند.(تصاویر این رخداد تلخ را می توانید در ادامه مطلب ببینید)

در همین رابطه:

– خبرگزاری فارس: جزئیات خروج دود از کوه‌های یک روستای لردگان / ‌علت؛ آتش‌سوزی گازهای تالابی

– خبرگزاری موج: هنوز آتش سوزی زیر سطحی در دشت خان میرزا تایید نشده است

– خبرگزاری میراث فرهنگی(CHN): تالاب «خان‌میرزا» خودسوزی کرد

– خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا): خودسوزی تالاب خانمیرزا در چهارمحال و بختیاری

– روزنامه همشهری: خودسوزی «خان‌میرزا» به دنبال «پریشان»

– خبرگزاری مهر: خودسوزی تالاب خان‌میرزا/ پس از پریشان دومین تالاب کشور آتش گرفت

– روزنامه اعتماد(محمد درویش): مرگ خانمیرزا؛ رخداد تلخی که می تواند زنهاری شیرین بیافریند!



۸ دیدگاه لـ خانمیرزا تصمیم به خودسوزی گرفت و دودش به چشمان مردم منطقه رفت!

  1. دابا گفته است:

    ۱۱ آذر, ۱۳۹۱ در ساعت ۰۶:۴۵

    سلام همشهری عزیز
    وب سایت شما در دهکده اینترنتی بام ایران – دابا به آدرس http://www.daba.ir (قسمت لینکدونی) لینک شد ، ضمن دعوت از شما برای عضویت در دهکده ، خواهشمندم در صورت صلاحدید ، شما نیز دابا را لینک کنید

  2. وجدان بيدار گفته است:

    ۱۱ آذر, ۱۳۹۱ در ساعت ۰۸:۴۰

    با سلام و احترام از اینکه به موفع وقایع محیط زیست را شجاعانه مطرح می کنید سپاسگزارم امیدوارم معاونت آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان به همراه مدیر کل محترم که تخصص آبخیزداری دارند در اجرای پروژه های آبخیزداری در بخش خانمیرزا اهتمام بیشتری داشته باشند شاید درد این سوختگی التیام یابد بدیهی است همه ما به نوعی مسئول هستیم و کسی نباید از این موضوع شانه خالی کند

  3. هومان خاکپور گفته است:

    ۱۲ آذر, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۱:۵۵

    به وجدان بیدار:
    بدون شک توجه سزاوار به فعالیت های ارزان قیمیت و ساده آبخوان داری و آبخیزداری منطقه از اولویت های راهبردی برای خروج خانمیرزا از بحران پیش روی است. اما فراموش نکنیم که مته شماره یک در این ماجرای توسعه بی رویه اراضی کشاورزی و شیوه های سنتی و غیرعلمی آبیاری و الگوی کشت در منطقه است که ورود خردمندانه و جامع نگرانه متولیان بخش کشاورزی اجتناب ناپذیر است …

  4. آب بر آتش پنهان خانمیرزا ریخته شد | دیده بان طبیعت بختیاری گفته است:

    ۱۹ آذر, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۳:۰۸

    […] همان طور که در نوشتار مورخ ۹ آذر هم نوشتم؛ خودسوزی نگران کننده خانمیرزا، برخلاف […]

  5. ایرج گفته است:

    ۳۱ خرداد, ۱۳۹۲ در ساعت ۰۳:۵۲

    واقعیت امر مسائل نهفته ای است که مردم خانمیرزابخصوص دهستان جوانمردی از آن بی خبرند :افزایش ارسنیک ماده سرطان زایی که مردم با اب شرب مصرف میکنند ،این هدیه محصول کشاورزی است که منجر به نابودی آب، خاک وحالا جان مردم است چرامسولینی که می دانند خود را به خواب زده اند؟پاسخ گو کیست؟ خانمیرزا همه چیزش را بر سر بی مسئولیتی چه کسانی از دست داده ومی دهد؟

  6. هومان خاکپور گفته است:

    ۳۱ خرداد, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۸:۳۴

    به ایرج:
    حقیقت تلخ ماجرا همین‌ها هستند دوست عزیز … ؛ بدون شک متهم شماره ۱ در این ماجرای نگران‌کننده بخش کشاورزی‌است! متأسفانه متولیان این بخش هم فقط به‌فکر توسعه سطح اراضی کشاورزی هستند و کمترین توجه‌ای به تغییر این روند فاجعه‌بار و توسعه کیفی و افزایش راندمان و یا کاهش استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در منطقه ندارند! خطر بیابان‌زایی در بیخ گوش دشت خانمیرزا‌است و شوربختانه در سال‌های اخیر نشانه‌های آن در این دشت ارزشمند قابل دیدن است!

  7. ایرج گفته است:

    ۳ تیر, ۱۳۹۲ در ساعت ۰۰:۱۷

    تعدادی از اثرات تخریب منابع آب در خانمیرزا.
    ۱-نشست زمین بطور متوسط ۲۵سانتیمتر
    ۲-کاهش منافذخاک وکاهش قابلیت ذخیره اب به دلیل ریزش وبسته شده منافذ خاک
    ۳-افزایش کلر،شوری آب وخاک، منیزیم ارسنیک و….
    ۴-کاهش شدید تولیدات کشاورزی
    ۵-جیره بندی اب اشامیدن
    ۶-افزایش فرسایش بادی و ذرات معلق در فصل خشک
    ۷-افزایش فرسایش ابی در فصل سرد
    ۸-کاهش روحیه کشاورزان وسردر گمی ساکنان بخش
    ۹-مهاجرت
    ۱۰-بیماری های روده ای وبیماریهایی که پیشینه کمی در منطقه داشته اند
    ۱۱-افزایش هزینه های خانوارها بدلیل خرید اب
    ۱۲-مسائل اجتماعی وکدورت هایی که جهت استفاده از آب ناچیز برخی روستاها به وجود آمده است
    ۱۳-کربن زایی وزبانه کشیدن دشت
    ۱۴-تبدیل بهترین خاک به خاک هایی که باید بایر بمانند
    اگر مسئولی میبیند ومیخواند در حد توان تلاش کند واگر نمیتواند،استعفا بدهد زیرا مسول کم کاری خود در قیامت است.

  8. هومان خاکپور گفته است:

    ۳ تیر, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۷:۳۸

    به ایرج:
    ممنون که با انتشار مطالبت بر آگاهی‌های اهالی طبیعت بختیاری می‌افزایی …
    سپاس دوست عزیز

Leave a comment