دشمن جدیدی به نام مزارع پرورش ماهی !

این مطلب دراین تاریخ ارسال شده است دوشنبه, ۲۱ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۰:۴۴

رودخانه کارون از زردکوه بختیاری واقع در منطقه کوهرنگ سرچشمه گرفته و به همراه ارمند، خرسان، دز و … کارون بزرگ را تشکیل می دهند. رودخانه کارون با عبور از مناطق کوهستانی و جنگلی چهارمحال و بختیاری، به دلیل چشم اندازهای طبیعی جذابی که در طول مسیر ایجاد کرده و ظرفیت قایقرانی (رفتینگ) که آفریده، همواره به عنوان یکی از جاذبه های طبیعی ارزشمند و مقاصد اصلی گردشگری در محدوده “پایلوت پروژه حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مرکزی” در استان چهارمحال بختیاری به شمار می رفته است. افزون بر این ها، رودخانه کارون یکی از سه اثر طبیعی مهم استان چهارمحال و بختیاری بوده که به همراه رودخانه زاینده رود و چشمه وقت و ساعت در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

اینها را گفتم تا تأسف خود را از اوضاع غم انگیز این رودخانه ارزشمند و بی تفاوتی آشکار و شگفت آور سازمان های متولی در مقابل رفتارهای سودجویانه و تخریب بستر و حریم این رود خروشان و طراوت بخش در محدوده پروژه بین المللی حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مرکزیکه از مهمترین اهداف آن حفاظت از تنوع زیستی، تقویت نظام مناطق حفاظت شده و کاربری پایدار در بخش های آب، توریسم و جنگلداری می باشد – بیان کنم. شگفت‌آور‌‌تر و تأسف‌بارتر آن که این تخریب ها بدون کمترین مقاومتی همچنان ادامه داشته و همچنان بخش های دیگری از بستر و حریم این رودخانه به صورت غیراصولی و غیرفنی تبدیل به مزارع پرورش ماهی می شود.

در طی ۳ سال گذشته، برخی افراد سودجو و فرصت طلب از بی تفاوتی دستگاه های وزارت نیرو، شرکت آب منطقه ای و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان استفاده کرده و با احداث بیش از یکصد مزرعه پرورش ماهی قزل آلا به صورت غیرقانونی و با استفاده از همان مصالح و خاک بستر و حریم رودخانه، ناباورانه تخریب گسترده این رودخانه با ارزش را سبب شده اند.

عملیات های گسترده مکانیکی و سازه ای انجام شده در بستر و حریم رودخانه سبب برهم خوردن نظام هیدرولوژیکی و تخریب اکوسیستم رودخانه گردیده و در ده ها منطقه از رودخانه تغییر مسیر صورت گرفته است. افزون بر آن، رویشگاه های جنگلی و مناظر جذاب دیداری اطراف رودخانه تخریب شده و از ظرفیت های طبیعت گردی و ورزش های رودخانه ای منطقه کاسته شده است. افزایش چشمگیر نرخ فرسایش آبی و انباشت رسوبات در پشت سد کارون ۴ نیز از دیگر پیامدهای خسارت زای این تخریب بستر و حریم رودخانه خواهد بود.

به رغم شرایط توپوگرافی، اقلیمی و زمین شناسی حاکم بر این بخش از حوضه آبریز سد کارون ۴ و ضرورت افزایش ضریب حفاظت خاک منطقه، بدون کمترین مقاومتی از سوی وزارت نیرو و سایر نهاد های متولی این تخریب ها صورت پذیرفته تا در پس هر بارندگی شاهد نابودی این سرمایه گذاری های ناپایدار و انباشت صدها تن خاک در مخزن این سد غول پیکر باشیم.

عدم اعمال نظارت های فنی بر پرورش ماهی در این مزارع سبب برهم خوردن اکوسیستم و حیات آبزیان بومی این رودخانه شده است. ماهی قزل آلای رنگین کمان یک گونه غیربومی مهاجم بوده که حیات آبزیان بومی رودخانه را به خطر انداخته است. هیچ گونه نظارت و قرنطینه ای بر مزارع تولید بچه ماهی نشده و استفاده غیرمجاز از آنتی بیوتیک ها و قارچ ها و همچنین استفاده بیش از حد از خوراک ماهی، نرخ ورود مواد آلی به رودخانه را به شدت افزایش داده و نهایتا” سبب آلوده شدن آب رودخانه شده است. این مزارع پرورش ماهی فاقد حوضچه های تثبیت و طوری های لاشه گیر بوده و سبب ورود ماهی های بیمار و تلف شده و هم چنین ورود مواد آلی غیر مجاز به رودخانه شده اند.

به هر حال این رودخانه کم همتا در چهارمحال و بختیاری روزگار غم باری دارد، حیرت آور اینکه در طی یک سال گذشته و پس از بازدید مدیران دستگاه های متولی و مقامات قضائی محلی، بدون کمترین ممانعتی تعداد این مزارع تقریبا” دو برابر شده و حتی تعداد این مزارع در خط مرزی منطقه حفاظت شده هلن از عدد ۲۰ هم گذشته است و جالب اینکه دادگستری منطقه، مقابله با این تجاوزات به بستر و حریم رودخانه را بر اساس قانون در حیطه وظایف وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای استان دانسته و شکایت سازمان حفاظت محیط زیست در منطقه حفاظت شده را فاقد موضوعیت اعلام کرده است.

امیدواریم فرماندار به عنوان عالی ترین مقام اجرایی منطقه، مدیران و مسئولین نهادهای متولی در حوزه های آب و گردشگری استان و حتی دستگاه قضائی به عنوان مدعی العموم، هرچه زودتر، نسبت به ساماندهی این رودخانه زیبا، کم‌نظیر و ارزشمند در طبیعت بختیاری اقدام کنند.

در همین رابطه:

هشدار مدیر کل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری: ۱۴۸ مزرعه غیر مجاز پرورش ماهی کارون را با تهدید مواجه کرده است

مدیرکل شیلات استان چهارمحال و بختیاری: تنها ۳۵ حوضچه غیرمجاز پرورش ماهی در محدوده مناطق حفاظت شده قرار دارد



۱۴ دیدگاه لـ دشمن جدیدی به نام مزارع پرورش ماهی !

  1. تینا قضاتی گفته است:

    ۲۱ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۹:۳۳

    شعار دست به دست هم دهیم به مهر میهن خویش را کنیم آباد که در کلاس اول دبستان می خواندیم را خوب به یاد دارم.این روز ها خیلی ها آن را فراموش کرده اند و تنها در راه ویرانی قدم بر میدارند!

  2. سيمين گفته است:

    ۲۱ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۷:۱۱

    سلام
    باز هم بی توجهی به بخش کشاورزی مشکل آفرین شده است!!!
    آیا مقایسه ای بین ایران و کشورهای دیگر از این نظر شده است که تفاوت اختصاص بودجه به بخش کشاورزی با بودجه های دیگر مثل صنعت و غیره را نشان دهد؟ آماری هست در این زمینه؟

  3. شاهرخ جباری گفته است:

    ۲۲ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۸:۴۰

    با سلام و آرزوی موفقیت
    در ده ما، روستائیان اسم مزرعه پرورش ماهی را گذاشتند: ماهی چال.
    فکر می کنم خوب و روان باشد.
    با این وصف به مالکش هم می توان گفت: ماهی چال دار.

  4. دیده بان حقوق حیوانات- ایران » دشمن جدیدی به نام مزارع پرورش ماهی !/وب سایت گفته است:

    ۲۲ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۳:۳۱

    […] بان حقوق حیوانات ایران : دیده بان طبیعت بختیاری/آقای هومان خاکپور/وب سایت/ رودخانه کارون از زردکوه بختیاری واقع در منطقه […]

  5. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۲ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۳:۱۵

    به تینا قضاتی:
    نباید ناامید شد و مجبور به ادامه تلاش هستیم بانو …
    سپاس

  6. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۲ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۳:۲۰

    به سیمین:
    من آماری ندارم ولی آنچه مشاهده می شود راندمان پائین آبیاری، روش های کشت سنتی و در برخی موارد نادرست و عدم توجه به الگوهای کشت و انتخاب نادرست گونه ها بدون توجه به خواهش های اکولوژیکی مناطق در بخش کشاورزی است …
    درود

  7. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۲ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۳:۲۳

    به شاهرخ جباری:
    اطلاعات خوبی است …
    سپاسگزار

  8. سيمين گفته است:

    ۲۳ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۹:۲۷

    سلام، البته صحبت های شما در مورد راندمان پائین آبیاری و کشت سنتی درست است. بیشتر منظور من همان استخرهای پرورش ماهی است که تا آنجایی که اطلاع دارم خیلی هایشان فاقد متخصص شیلات هستند. کلاً بخش کشاورزی (زراعت، شیلات، دامپروری، پرورش ماهی و غیره) در بدنه تولیدی اش از متخصصینی که تربیت کرده است استفاده چندانی نمی کند. بسیاری از آنها یا جذب صنایع شده اند، یا جذب بازار و شغل آزاد دارند، و یا فوق فوقش کار دولتی دارند و نقش نظارتی دارند و درصد کمی از آنها در تولید کشاورزی نقش دارند. دادن مجوز استخر پرورش ماهی به غیرمتخصص کار درستی نیست و البته استخر بدون مجوز هم که باید حتماً تعطیل شود. چرا نمی شود؟

  9. مصطفی شهریاری گفته است:

    ۲۵ شهریور, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۰:۱۹

    درود بر دوستان عزیز
    این مزارع اکثرا بدون موجوز کار میکنند بدتر اینکه با یک بارش معمولی و بالا امدن رودخانه تمام ماهیهای زبان بسته تلف میشند و مالکان هم زیان …چه کار بی اندیشه ای ؟؟

  10. پدرام شاهرخی مقدم گفته است:

    ۱۱ بهمن, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۳:۲۳

    سلام با سپاس از زحمات شما در راه حفاظت از محیط زیست .

  11. هومان خاکپور گفته است:

    ۱۱ بهمن, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۳:۲۸

    درود بر پدرام عزیز و ممنون از همراهی‌تون

  12. آیا قصه تلخ مزارع غیرمجاز پرورش ماهی به پایان می رسد؟ | دیده‌بان طبیعت بختیاری گفته است:

    ۲۲ اسفند, ۱۳۹۲ در ساعت ۲۰:۴۴

    […] قصه تلخ مزارع غیرمجاز پرورش ماهی در سرشاخه‌های کارون بزرگ در چهارمحال و بختیاری که […]

  13. کامران گفته است:

    ۲۹ بهمن, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۰:۳۷

    ممنون از زحمات شما که از محیط زیست حفاظت کرده اید کامران شفیعی

Leave a comment