جنگلهای در حال زوال و تهدیدی جدید بهنام توسعه باغات پسته!
قاچاق هیزم و زغال، گسترش زراعت دیم در زیراشکوب، حضور پرشمار دام و چرای مفرط، قطع گسترده درختان و تصرف اراضی و تخریب در اثر سدسازیهای بیرویه و اجرای نادرست و نابجای پروژههای عمرانی دولتی؛ پیشینه سیاه و نگران کنندهای را برای جنگلهای لردگان در چهارمحال و بختیاری رقم زده است! بدون شک این پیشینه سیاه نقش اساسی در گسترش پدیده زوال و خشکیدگی در این منطقه داشته و اکوسیستم جنگلی منطقه را در شرایطی حساس و شکنندهتر نسبت به سایر مناطق استان قرار داده است.
برخلاف انتظار کارشناسان و محققان بخش منابع طبیعی، بهنظر میرسد تهدیدی جدید بهنام توسعه باغات پسته در جنگلهای لردگان در حال آغاز شدن است که متأسفانه با حمایتهای دولتی و البته با نیت خیر و بهقصد اشتغال و درآمدزایی در منطقه در حال شکلگیری است. این اقدام غیرکارشناسی مورد اعتراض کارشناسان و پژوهشگران بخش منابع طبیعی قرار گرفته و از دستاندرکاران خواسته شده است توسعه باغات پسته به خارج از رویشگاههای جنگلی انتقال داده شود. دوست عزیزمان دکتر حسن جهانبازی در یاداشتی به این ماجرای نگران کننده پرداخته است که در زیر متن کامل آن با خوانندگان فرهیخته طبیعت بختیاری به اشتراک گذاشته شده است:
حسن جهانبازی – پژوهشگر مرکز تحقیقات منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری:
در سال های نهچندان دور – اواخر دهه ۷۰ – استاندار وقت چهارمحال و بختیاری بنا بر نظر کارشناسان بخش کشاورزی بر کشت زیتون در مناطق معتدل استان از جمله لردگان تأکید داشتند و در آن زمان بسیاری از کارشناسان منابع طبیعی بر این عقیده بودند که این اقدام غیرکارشناسی است و عملا نتیجه ای نخواهد داشت، البته گذر زمان نیز این باورکارشناسان منابع طبیعی را تأئید کرد.
بدون شک وارد کردن گونه های جدید بایستی با لحاظ تمامی ملاحظات اکولوژیکی و زیست محیطی انجام گیرد. متأسفانه طی دو سال اخیر دوباره زمزمه وارد کردن پسته اهلی به منطقه لردگان شنیده شده است و اخیرا مسئولین سازمان جهادکشاورزی استان اعلام کرده اند که قصد دارند در سال جاری حدود ۲۰ هزار اصله نهال پسته را برای ایجاد باغ در منطقه لردگان توزیع کنند! ظاهرا این عزیزان از اقدامات غیرکارشناسی قبلی عبرت نگرفته اند و پای در مسیری خطرناک گذاشته اند.
تصمیم ورود پسته اهلی در مناطق جنگلی استان که نزدیک به یکسوم آن جنگلها، عرصه حضور گونه های پسته وحشی است مطمئنا بدون لحاظ ملاحظات زیست محیطی اتخاذ گردیده و ایده پردازان این اقدام به مخاطرات زیست محیطی ناشی از مبتلا شدن جوامع پسته وحشی به آفات و امراض جدید و یا احتمال آلوده شدن باغات پسته ایجاد شده به آفات و بیماری های مشترک توجهای نداشته اند.
حتی اگر به سایر مخاطرات قابل پیشبینی نظیر احتمال از بین رفتن باغات در آینده به دلیل عدم توجه به نیاز اکولوژیک این گونه بیتفاوت باشیم و صرف وقت، سرمایه و انرژی مردم و کشور برایمان اهمیت نداشته باشد! ولیکن ایجاد معضل جدید برای اکوسیستم شکننده زاگرس در شرایط کنونی بنا به دلایل فوق به هیچ وجه قابلپذیرش نیست و امیدواریم مسئولین در این تصمیم تجدید نظر کنند.
باز انتشار:
– خبرگزاری ایسنا: ورود پسته به جنگلهای لردگان، معضلی برای اکوسیستمهای شکننده زاگرس
– خبرگزاری میراث فرهنگی CHN: توسعه باغات به نابودی و زوال جنگل های زاگرس دامن می زند