در آستانه دیدار سمن های محیط زیستی با رئیسجمهوری
برای نخستینبار فرصتی فراهم شده است تا سازمانهای مردمنهاد بتوانند در یک دیدار تاریخی با عالیترین مقام اجرایی کشور – رییس جمهور – گفتگو کنند. قرار است نمایندگانی در حضور رییس جمهور سخنرانی کرده و مطالبات سمنهای بخشهای مختلف را در این همایش بیان کنند. در این همایش که ۴۰۰۰ سمن به نمایندگی از ۱۸۰۰۰ سمن با رییس جمهور دیدار خواهند کرد فرصتی فراهم خواهد شد تا نمایندگان سازمانهای مردمنهاد با وزراء و مسئولین دستگاههای دولتی نیز نشستهای تخصصی داشته و دغدغه های خود را از نزدیک با آنان در میان بگذارند. این همایش بیهمتا بهانه گفتگوی نگارنده با خبرنگار روزنامه ایران شده است که در صفحه ۱۴ روزنامه ایران مورخ ۸ اسفند ۱۳۹۲ انتشار یافته و شما خوانندگان فرهیخته طبیعت بختیاری میتوانید شرح کامل آنرا در زیر بخوانید:
۱۳۹۲؛ سال بیداری محیط زیست
مریم فرهمند؛ سازمان مردمنهاد (سمن) یا ان جی او از دل مردم بیرون میآید و با دغدغهای مشترک تشکیل میشود. ویژگی اصلی سمن ها، غیردولتی بودن آنهاست اما اهدافی که دنبال میکنند، در نهایت میتوانند باری از روی دوش دولتها بردارند. یکی از شعارهای دولت یازدهم از ابتدا، احیا و حمایت از تشکلهای مردمی بود. بر همین اساس، مرتضی میرباقری، قائم مقام وزیر کشور در امور اجتماعی در نشستی که آذرماه با سازمانهای مردمنهاد داشت گفت: «در کشور ما نیازهای بسیاری وجود دارد و تجربه نشان داده که هر جا مردم و سازمانهای مردمنهاد شرکت کردهاند، گرههای بسیاری گشوده میشود.» وی در این جلسه قول داد که بزودی سمن ها نشستی با رئیس جمهوری خواهند داشت.
فعالیـت سمن ها در حــوزه محیطزیست همیشه چشمگیر بوده و کسی زنجیره انسانی اهواز برای حمایت از کارون و اعتراض به آلودگی هوا، اعتراض مردم به وضعیت دریاچه ارومیه و تجمع فعالان محیط زیست در اعتراض به شکار حیاتوحش را فراموش نمیکند که همگی انساندوستانه، مسالمتآمیز و در راستای حفاظت از محیط زیست بوده است.
سه ماه پیش بود که معصومه ابتکار برای نخستین بار جلسهای با حضور سمن های محیط زیست سراسر کشور برگزار کرد و پای صحبتهای آنها نشست. حالا قرار است رئیس جمهوری هم پای صحبت سازمانهای مردمنهاد سراسر کشور بنشیند. با این که هنوز زمان قطعی برگزاری این جلسه از سوی وزارت کشور اعلام نشده اما سمن های محیط زیستی کشور انتخاباتی برگزار و نمایندهای انتخاب کردهاند تا مسائل و مشکلات موجود را با دکتر روحانی در میان بگذارد.
سمن ها قانون ندارند
هومان خاکپور، فعال محیط زیست و دیدهبان طبیعت بختیاری که به عنوان نماینده سمن های محیط زیست قرار است در جلسه با رئیس جمهوری صحبت کند، درخصوص اهمیت این دیدار میگوید: «دیدار با رئیس جمهوری اتفاق بزرگی است و باید بتوانیم به عنوان نماینده، توان واقعی همه سمنها را نشان دهیم و کاری کنیم تا مسئولان بدانند سمن ها ۲۰ سال است که فراموش شدهاند، سمن ها از سرمایه منابع انسانی برخوردارند که میتواند در بحث کاهش هزینهها به دولت کمک کند. دولت میتواند با اعتماد به این سازمانها، در راستای سیاستهای کلان کشور برونسپاری کند و بخشی از مسئولیتهای ممکن را به سمن ها واگذار کند. اگر جلسه دیدار با رئیسجمهوری خوب مدیریت شود و بتوانیم مشکلات و خواستههای خود را با وی در میان بگذاریم، این دیدار نقطه عطفی برای فعالیتهای سمن ها خواهد بود.»
وی با اشاره به این که مشکلات سمن های محیط زیستی به دو بخش تقسیم میشود، میافزاید: اولین بحث، مشکل ساختاری سمن ها و نقش و جایگاه آنها در اجتماع است و بخش دیگر به مشکلاتی که در محیط زیست به صورت طبیعی وجود دارد، مربوط میشود. عمدهترین مشکل در فعالیت سمن ها، نبود قانون مدون است. معمولاً در بخشهای مختلف مانند فعالیتهای اقتصادی و سیاسی در کشور قانون وجود دارد اما در حوزه فعالیتهای اجتماعی و سمنها (سازمانهای مردمنهاد) قانون مدونی نداریم. آییننامه و لایحه بین دولت و مجلس رد و بدل میشود اما هنوز قانون مدونی که به صورت دستورالعمل باشد و همه دغدغههای سمن ها در آن دیده شود، وجود ندارد. اگر این قانون باشد، بسیاری از مشکلاتی که اکنون سمن ها دارند، حل میشود.
پروسه طولانی مدت ثبت سمن ها
خاکپور با بیان این که در حال حاضر پروسه ثبت سمنها دشوار و بشدت درگیر مسائل بوروکراسی است، اظهار میکند: تصویب قانون میتواند از بازی دادن سمن ها در دستگاههای دولتی جلوگیری کند. پروسه طولانی تشکیل سمن موجب دلسردی میشود چون اگر گروهی بخواهند مجوز فعالیت بگیرند، یک تا دو سال طول خواهد کشید. زمانی که مجوز هم میگیرند و میخواهند فعالیت خود را آغاز کنند، نظارتی که باید بر عملکرد آنها شود گاهی از چارچوب نظارت خارج شده و به دخالت تبدیل میشود؛ این مشکلی است که واقعاً روند حرکت و فعالیت سمن ها را کند میکند در حالی که اگر قانونی تدوین و تصویب و حقوق معنوی سمنها در آن دیده شود و نظارت هم در حد معقول و منطقی اتفاق بیفتد، سرعت حرکت سمنها به مراتب بهتر میشود. یکی از مهمترین دغدغههای سمن ها در این خصوص هم این است که در تدوین این قانون از نظر سمنها هم استفاده شود تا حضور آنها مسئولانه و اثرگذار باشد. مهمترین خواسته ما از رئیس جمهوری، صدور دستور تسریع در روند تدوین این قانون است. با توجه به تعاملاتی که اکنون بین دولت و مجلس برقرار است، این لایحه میتواند سریعتر در مجلس مطرح شود.
بیمهری سازمان جنگلها و مراتع
وی خواسته دیگر سمن ها را توجه بیشتر سازمان جنگلها و مراتع به فعالیت سمن ها میداند و میگوید: یکی از نکات برجسته فعالیت سازمان حفاظت محیط زیست در دولت یازدهم این است که نسبت به دورههای گذشته گامهای بلندتری درخصوص بهرهگیری از ظرفیتهای سمنها در راستای حفاظت از محیط زیست و بحث آموزشهای همگانی برداشته است. سازمان حفاظت محیط زیست فقط متولی ۱۰ درصد عرصههای طبیعی است و ۹۰ درصد آن با سازمان جنگلها و مراتع است اما همکاری با سمن ها در اولویت سازمان جنگلها نبوده که امیدواریم پا به پای محیط زیست حرکت کند.
اکنون عمدهترین تخریبها در عرصههای طبیعی اتفاق میافتد و بسیاری از معضلاتی که اکنون در محیطزیست شهری داریم به همین محیط زیست طبیعی برمیگردد. برای نمونه ریزگردها معضلی است که ۲۰ استان کشور را درگیر کرده و به عرصههای طبیعی مربوط میشود که در حوزه فعالیت سازمان جنگلهاست بنابراین لازم است که سازمان جنگلها به سمت جذب و حمایت از سمن ها حرکت کند.
۱۳۹۲؛ سال بیداری محیط زیست
این فعال محیط زیست به اقداماتی که در بحث آموزش همگانی انجام شده اشاره و اظهار میکند: در بحث آموزش همگانی قدمهای خوبی برداشته شده و با توجه به حرکتها و زنجیرههای انسانی که به مناسبتهای مختلف و برای مقابله با چالشها در استانهای مختلف صورت گرفته، میتوان گفت سال ۹۲ سال بیداری محیط زیستی است. علت آن هم فعالیتهای نرمافزاری و آگاهیبخشیهایی است که اخیراً اتفاق افتاده است. در این خصوص رسانهها بیشترین نقش را دارند و مردم هم با حساسیت نسبت به مشکلات برخورد میکنند. به عنوان نمونه با توجه به ظرفیتسازی ابتدایی و آگاهیبخشی که در کشور ایجاد شده، فرهنگ شکار که در پیشینه تاریخی ما یک ارزش بود اکنون موجب انزجار مردم میشود. این موضوع دستاورد بسیار بزرگی است اما آنچه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد این است که آموزش به سمت مدارس و آموزش و پرورش پیش رود و فرهنگسازی را از کودکان شروع کنیم.
وی اضافه میکند: در همین راستا اقدامی برای نخستین بار انجام شد و تفاهمنامهای بین سازمانهای مردمنهاد و آموزش و پرورش درباره مباحث محیط زیستی و گسترش آموزشهای محیطزیستی کشور در استان چهارمحال و بختیاری منعقد شد. امیدواریم انعقاد این تفاهمنامه در کل کشور نهادینه شود تا بتوانیم فعالیتهای محیط زیستی را در سطح مدارس گسترش دهیم. این اقدام میتواند بزرگترین کار زیربنایی و بنیادین در حوزه آموزش باشد تا نسلهای آینده را برای داشتن محیط زیستی سالم، بیمه کنیم. مقام معظم رهبری فرمودند؛ «فرهنگ محیط زیست و منابع طبیعی باید به یک فرهنگ عمومی در جامعه تبدیل شود»، ما هم امیدواریم این خواسته محقق شود.
ضرورت تغییر چیدمان توسعه کشور
خاکپور در ادامه به مشکلاتی که به شکل طبیعی در محیط زیست وجود دارد اشاره میکند و میافزاید: اکنون با چالش آب مواجه هستیم. کشور ما خشک است و یک سوم میانگین جهان نزولات جوی دارد. بنابراین خشکسالی پدیدهای غیرطبیعی نیست و چیدمان توسعه و برنامه و نگاه آینده در کشور باید به سمتی باشد که بتوانیم با خشکسالی مقابله کنیم. متأسفانه این اتفاق در سالهای گذشته نیفتاد و اگر آیندهنگری میکردیم، نباید براساس شرایط اکولوژی، کشاورزی را فقط توسعه کمی میدادیم. باید برای کشور سند آمایش سرزمین تهیه میکردیم. در برنامه چهارم توسعه دولت موظف شد که سند آمایش سرزمین را تهیه کند ولی این اتفاق نیفتاد. دومین خواسته مهم ما از دکتر روحانی این است که سند آمایش سرزمین به صورت ملی و کارشناسی و فرامنطقهای تهیه شود. چیدمان توسعه کشور باید از اول، دوباره طراحی شود؛ شغلهایی که بارگذاری بیشتری از توان جنگلها دارند، حذف شوند و تمرکز صنایع از مناطق طبیعی برداشته شود.
هدیهای به نسل آینده
آنچه مسلم است هیچ سازمانی به اندازه تشکیلاتی که از دل مردم به وجود آمده باشد نمیتواند برای محیط زیست دلسوز باشد و برای حفظ محیط زندگی، تلاش کند. حالا فرصتی فراهم شده تا نمایندگانی از میان مردم، درددل خود را با بالاترین مقام اجرایی کشور در میان بگذارند تا بتوانند با حل مشکلات، در محیطی پاک و سالم زندگی کنند و آن را به نسل آینده هدیه دهند.