نخستین همایش مهار بیابان زایی در بام ایران – ۲۸ خرداد ۱۳۹۱

این مطلب دراین تاریخ ارسال شده است چهارشنبه, ۲۴ خرداد, ۱۳۹۱ در ساعت ۰۰:۱۵

برداشت های بی رویه از منابع آب های زیرزمینی در سال های اخیر سبب شده است تا مردمان چهار محال و بختیاری هم ناباورانه نشانه های فرونشست زمین و بیابان زایی را در اغلب دشت های این دیار مشاهده کنند. پدیده فاجعه باری که هرگز بدبین ترین مردمان این دیار نمی توانستند تا ۴ دهه پیش تر برای دشت های حاصلخیز چهارمحال و بختیاری تصور کنند.

منطقه چهارمحال و بختیاری در طول تاریخ همواره به عنوان سرزمین آب ها شهرت داشته و با میانگین بارش حدود ۷۰۰ میلی متر، که نزدیک به میانگین جهانی است، به عنوان یکی از مهمترین منابع آبی زاگرس و کشور مطرح بوده است و شک نداشته باشید همین فراوانی آب در منابع آبی زیرزمینی، چشمه های جوشان و رودخانه های خروشان بوده که به یاد همگان می انداخت که بخت با مردمان این دیار یار بوده که آنها را در چنین بهشت مستانه‌ای مأوا داده است.

اما؛ در دهه های اخیر با افزایش جمعیت، توسعه کشاورزی و ورود ماشین آلات کشاورزی در کنار ویژگی های کوهستانی، اقلیمی و پراکنش مکانی نامناسب بارش های منطقه باعث شد تا بیش از ۸۰ درصد از مصارف آب مردمان دیار چهارمحال و بختیاری، وابسته به منابع آب های زیرزمینی شود و روند افزایش تعداد چاه های مجاز و غیرمجاز کشاورزی به شکل نگران کننده ای شدت یافت، به طوری که سالانه در ۱۱ دشت کشاورزی آن، حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب بوسیله ۳۶۰۰ چاه و ۴۸۰ رشته قنات از ذخایر زیرزمینی بیرون کشیده شد.

درست است که مردمان چهارمحال و بختیاری چند برابر میانگین ملی، ریزش های آسمانی را دریافت می کنند اما؛ حدود ۹۰ درصد از این آب های قابل استحصال به صورت روان آب و یا چشمه های بزرگ از طریق سرشاخه های زاینده رود، دز و کارون بزرگ از منطقه خارج شده و حیات و طراوت استان های خوزستان و اصفهان را مدیون همین برکت های آسمانی خود می سازند. این همان حقیقت تلخ داستان است که این سال ها مردمان چهارمحال و بختیاری در حال خرج پس اندازها هستند!

عدم برنامه ریزی و نبود مدیریت مناسب و درخور سال های گذشته برای بهره برداری از آب های سطحی و همچنین افزایش نیازها و گسترش چشمگیر زمین های کشاورزی، علت اصلی افزایش برداشت های مضاعف و بی رویه از منابع آبی زیرزمینی این منطقه شد. این برداشت های بی رویه و غیراصولی تا جائی ادامه پیدا کرد که دیگر میزان تغذیه آبخوان ها و منابع زیرزمینی از طریق نفوذ نزولات جوی، جوابگوی آن برداشت ها نبوده و هر ساله سطح آب های زیرزمینی با افت شدیدتری مواجه و نهایتا”دشت های خشک منطقه با خطر جدی فرونشست زمین مواجه گردیدند.

البته فراموش نکنیم که چرای بی رویه دام و حضور تقریبا” ۶ برابر دام در مراتع، بوته کنی، شخم و شیار و تبدیل مراتع به دیم زارهای کم بازده، تخریب جنگل ها از طریق زراعت در زیر اشکوب درختان، قطع درختان برای تأمین سوخت و تولید زغال و همین طور تخریب پوشش گیاهی از طریق اجرای نادرست و غیر اصولی پروژه های عمرانی سبب تشدید روند نابودی پوشش گیاهی، منابع آبی زیرزمینی و شنیده شدن ناغوس دهشت آور پدیده بیابان زائی در منطقه شده است. در حال حاضر تمامی ۱۱ آبخوان بزرگ (دشت) در چهارمحال و بختیاری با افت شدید سطح آب زیر زمینی و  کسری سالانه حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعبی مواجه و ۴ آبخوان پر اهمیت بروجن، سفیددشت، جوانمردی و شهرکرد ممنوعه بحرانی اعلام شده اند.

گفتنی است؛ چنین دریافت‌هایی بود که بسیاری از علاقه‌مندان به طبیعت بام ایران را نگران تداوم روند کنونی تخریب خاک منطقه کرده و از این رو؛ امسال همزمان با آئین های بزرگداشت “روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی و کاهش اثرات خشکسالی” – (۱۷ ژوئن)؛ برای نخستین بار همایشی یک روزه به همت جوانان پرتلاش انجمن زیست محیطی تسنیم و با همکاری و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و برخی ادارات و نهادهای مرتبط، در تاریخ ۲۸ خردادماه، ساعت ۹ تا ۱۲ ظهر در محل فرهنگ سرای شهر بروجن برگزار خواهد شد.

در این همایش یک روزه متخصصین و اساتید حوزه بیابان و منابع طبیعی کشور – آقای مهندس محمد درویش پژوهشگر برجسته بخش بیابان مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، آقای دکتر عطاءاله ابراهیمی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و آقای دکتر حسین صمدی رییس مرکز منابع آب دانشگاه شهرکرد – به روند نگران کننده تخریب پوشش گیاهی، فرسایش خاک، افت سطح آب های زیر زمینی، فرو نشست زمین و خطر وقوع پدیده فاجعه بار بیابان زایی در بام ایران خواهند پرداخت.



۵ دیدگاه لـ نخستین همایش مهار بیابان زایی در بام ایران – ۲۸ خرداد ۱۳۹۱

  1. glass insulators for sale گفته است:

    ۲۴ خرداد, ۱۳۹۱ در ساعت ۱۹:۱۰

    من واقعا می خواستم به توسعه اظهار کوچک را به http://www.tabiatbakhtiari.com می گویند برای برخی از توصیه های شگفت انگیز در این وب سایت شما در حال نوشتن است. نگاه به اینترنت قابل توجه من را در پایان با پیشنهادات درخشان شناخته شده که با مهمانان من تبادل. من ادعا می کنند که در واقع ما بازدید کنندگان سایت کاملا خوش شانس در یک جامعه فوق العاده وجود دارد بسیاری از مردم برجسته با اصول بسیار مفید است. احساس می کنم بسیار خوشبخت به صفحه وب تمام خود را استفاده کرده اند و نگاه کردن به جلو به چند بار درخشان تر به خواندن ادامه مطلب. یک بار دیگر تمام جزئیات.

  2. electric glass insulators گفته است:

    ۲۴ خرداد, ۱۳۹۱ در ساعت ۱۹:۵۳

    تشکر در پیشبرد و آرزوی موفقیت برای، http://www.tabiatbakhtiari.com 🙂

  3. n گفته است:

    ۲۷ خرداد, ۱۳۹۱ در ساعت ۱۶:۴۵

    به جز برگزاری همایش چه راهکار عملی دیگری که جنبه عمومی و کاربردی داشته باشد صورت گرفته ؟؟؟ آیا نه اینست که با حمایت بیشتر فارغ التحصیلان رشته های مرتبط و واگذاری کار به آنها رسیدن به هدف مهار بیابانزایی، نزدیک تر میشود!!!! خب شاید این همایش ها مقدمه ای در راه رسیدن به این هدف باشد.

  4. پیام این پوستر را بیان کنید و 50 هزار تومان جایزه بگیرید! | دیده بان طبیعت بختیاری گفته است:

    ۲۹ خرداد, ۱۳۹۱ در ساعت ۱۹:۴۰

    […] صفحه اولدر باره « نخستین همایش مهار بیابان زایی در بام ایران – ۲۸ خرداد ۱… […]

  5. نرگس روحانی گفته است:

    ۶ تیر, ۱۳۹۱ در ساعت ۱۳:۵۸

    اگر با دور بین ترینیداد که به انرژی حساس است به خاک ایران به خصوص به خاک بختیاری نگاه کنید پر از گنجینه و انرژی می بینید که به رنگ سرمه ای دیده میشود سرزمینی اصیل با ان تاریخ باستانی که بلوط های ارتفاع ۴۲۰۰ متری اردهال quercus belanttii که متعلق به ۴۰۰۰ سال پیش است (منبع کتاب استاد مجنونیان و تحقیق استاد زنده یاد بهرام سلطانی ) و سنگواره هایی که در دیواره غار های کوه های ان دیده شده نشان از وحوش (کل و بز و شیر و قوچ و میش و پلنگ و گراز) میدهد که نشان از سیز بودن و فعال بودن این سرزمین میدهد که اکنون با زدن سد های بدون ارزیابی و چاه های بدون مجوز رو به خشکسالی میرود و نسل این جانوران هم رو به کاستی گذاشته زمانی دره ها پر از گله های قوچو میش بود اما الان….. و قرمزی یعنی مکیدن زمین از قطرات حیات ،یعنی اب و این در بوم و سرزمین ایران تکرار میشود ، مثال :با خشکیدن تالاب گاوخونی مردم ورزنه که پنبه کاری داشتند و به وسیله این پنبه کاری صنایع دستی شمد بافی و سفره نان بافی و چادر شب بافی داشتند این صنایع رو به افول گذاشته است . کوزه ها و صنایه دستی بوم و بر بختیاری ها با سرسبزی این سرزمین عجین است که هرچه خشکی بیشتر شود ااین هنر های بختیاری ها رو به کاهش میگذارد ایل باید روحیه داشته باشد تا دل خوش داشته بویی رووله ….!

Leave a comment