پویش مردمی «نجات میانرودان» در پی جلب توجه جهانی برای مهار ریزگردهاست / معاهده بینالمللی نجات هورالعظیم
روزنامه سبزینه؛ نفیسه حاجاتی: پویش مردمی «نجات میانرودان» عنوان کمپینی است که طی یک ماه اخیر با حمایت فعالان محیط زیست راهاندازی شده و قصد دارد توجه جهانی را به برداشتهای بیرویه ترکیه از دو رود دجله و فرات جلب کند و از خشک شدن تالاب هورالعظیم که تأثیر شگرفی در تولید ریزگردهای ایران دارد، جلوگیری کند.
هومان خاکپور، فعال محیط زیست از حامیان این جنبش، و تورج فتحی، کارشناس آب، در گفتوگو با «سبزینه»، به توضیح ابعاد برداشت بیرویه آب در قالب پروژه گاپ ترکیه، اثرات آن و اهداف راهاندازی این کمپین پرداختند و بر لزوم وجود نگاه همهجانبه بر حوضه آبخیز رودهای مرزی و امضای یک معاهده بینالمللی برای احقاق حقابههای پایین دست دجله و فرات و احیای هورالعظیم تاکید کردند.
پویشی که مختص فعالان محیط زیست نیست
هومان خاکپور، در گفتوگو با «سبزینه» درباره روند شکلگیری کمپین میانرودان توضیح داد: در کل آبهای مرزی همیشه یکی از موضوعات مورد منازعه و تنشزا بین کشورهای همسایه بوده است و هر کشوری که از قدرت بیشتری برخوردار بوده، حقوق پایین دست را نادیده گرفته است. در این زمینه حتی ایران هم اشتباهاتی داشته که به موضوع مهار آبهای مرزی در سند توسعه برنامه پنجم و ششم برمیگردد؛ چیزی که نگاه منطقهای به دور از ملاحظات زیستمحیطی را به دنبال داشت.
این فعال محیط زیست، با اشاره به فعالیت تعدادی از کشورها در زمینه جلوگیری از خروج آبهای جاری، گفت: همه کشورها سعی دارند آبهایی را که در حوزه جغرافیایی خودشان است، کنترل کنند و مانع از خروجشان بشوند غافل از اینکه این آبها به صورت طبیعی مسیرهایی را طی میکنند و به محیطهای تالابی ختم میشوند که نادیده گرفتن و از بین بردن این مسیر طی سالهای اخیر باعث شده بسیاری از محیطهای تالابی با چالشهای جدی مواجه شوند. به گفته خاکپور طی سالهای اخیر با نادیده گرفتن حقابههای تاریخی بخشهایی از سوریه، عراق و ایران با خشکی مواجه و به کانون تولید ریزگردها تبدیل شدهاند که این مساله یک چالش جدی در حوزه سلامت مردم ایجاد کرده است.
پویش نجات میانرودان قصد دارد تا از ظرفیتهای دولتی یا غیردولتی معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی برای احقاق حق بینالمللی استفاده کند تا با فشار از پایین بتواند حقابه پایین دست دجله و فرات را تامین کرده و در راستای نجات هورالعظیم و توقف ریزگردها گام بردارد؛ چرا که کشور ترکیه جزو امضاکنندگان معاهدات بینالمللی در زمینه تالابهاست. امیدواریم که این مطالبه توسط دولت ایران هم جدی گرفته شود و سازمان محیط زیست، دولت و وزارت امور خارجه هم در این راستا حرکت کنند.
او در پاسخ به اینکه درباره بروز ریزگردها آیا صددرصد تقصیر با ترکیه است، گفت: خیر، عراق و ایران هم با بهرهبرداری نامناسب از ذخایر آبی و سدسازیها در بروز این مشکل سهیم بودهاند؛ اما مشکل اصلی را ترکیه ایجاد کرده و با آبگیری سد آتاتورک که ۴۸ میلیارد مترمکعب ظرفیت دارد، بخش عظیمی از حقابههای پایین دست از بین میروند.
خاکپور همچنین با تاکید بر اثرگذاری کمپینهای مردمی گفت: در تلاشیم پویش نجات میانرودان از حوزه فعالان محیط زیست خارج و به بدنه جامعه منتقل شود تا بتوانیم از ظرفیتهای مردمی برای مطالبهگری در داخل و خارج از کشور استفاده کنیم. البته از ظرفیت تشکلهای زیستمحیطی خوب ترکیه و نهادهای متولی کشور خودمان و نهادهای بینالمللی هم استفاده خواهیم کرد.
یک معاهده بینالمللی نیاز است
تورج فتحی، در گفتوگو با «سبزینه» درباره شرایط فعلی رودهای دجله و فرات گفت: اگر حوضه آبخیز دو رود دجله و فرات را به سه قسمت بالادست، میاندست و پاییندست تقسیم کنیم، در هر بخش فعالیتهای توسعهای را طی سه تا چهار دهه اخیر شاهد بودهایم، کشورهای پایین و میان دست رود درگیر جنگ بودهاند و در زمینه بهرهبرداری از این منطقه کاری انجام ندادهاند؛ اما طرحهای توسعه منابع آب و کشاورزی و صنعت در بالادست (ترکیه) انجام شدهاند و شرایط بدی را برای منطقه ایجاد کردهاند.
وی با تاکید بر لزوم فعالیت جدی برای مقابله با پروژههای بزرگ و هدفمند ترکیه از جمله گاپ، گفت: اطلاعات پراکندهای از این پروژه وجود دارد و هیچ گزارشی که اطلاعات فنی مشخصی بدهد هنوز درباره پروژه گاپ منتشر نشده؛ اما تصاویر ماهوارهای نشان میدهند ترکیه یک شبکه گسترده آبیاری ایجاد کرده و با احداث سدهای کوچک و بزرگ و پروژههای کشاورزی، آبهای زیرزمینی منطقه را نیز استفاده کرده و سبب ایجاد بیلان منفی شده است.
به گفته این کارشناس منابع آب و محیطزیست، در حال حاضر شرایط به گونهای است که گویی کشورهای پاییندست هیچ نیازی به آب ندارند، دبی آب منفی است و مصرف ناپایدار بالادست باعث شده در میاندست رودها، یعنی عراق و سوریه محدودیتهای آبی فراوانی رخ دهد. اگر این روند ادامه یابد، تا سه یا چهار سال آینده دو رود دجله و فرات در پایین دست بهطور کامل خشک خواهند شد.
او همچنین گفت: دو رودخانه دجله و فرات در زمان سیلابی آب را به خور تخلیه میکردند و تالاب هورالعظیم را تغذیه میکردند؛ اما اکنون با تعریف مسیرهای مختلف دستساز و انسانساز این خور و خورهای مشابه دست خوش تغییرات زیادی شدند.
فتحی تاکید کرد: چالشهای پدیدههای زیستمحیطی انسانی در طول دهها خود را نشان میدهند؛ مثلاً وقتی سدسازیها بر دریاچه ارومیه آغاز شدند، یک دهه بعد اثراتش مشخص شد. درباره ریزگردها هم همین اتفاق افتاد و اثرات برداشت بیرویه ترکیه نیز تازه نمایان میشود. این کارشناس مشکل اصلی نبود تفاهمنامه مشترک بینالمللی در زمینه بهرهبرداری از رودهای مرزی عنوان کرد و گفت: وجود معاهدات بینالمللی مخصوص برای رودهای مهم مرزی مانند دجله و فرات ضروری است. همانطور که برای رودخانه راین این معاهده به امضای چند کشور همسایه اروپایی رسید و هر کدام طبق شرایط حقوقی مشخص توانستند از این رود بهرهبرداری کنند.
او همچنین اشاره کرد: بیش از ۳۵۰ معاهده از جمله دانوب و راین درباره رودخانهها وجود دارد؛ اما هیچ کدام قابل تعمیم به دجله و فرات نیستند و میباید معاهده جدیی تعریف شود، همانطور که ایران در معاهده ۱۹۷۵ الجزایر توانست با عراق به نقطه مشترک برسد و خط تلوگ را تعیین کرد، در این مورد هم سازمان ملل میباید معاهده جدیدی را تعریف کند که به امضای کشورهای سهیم برسد و هر کشور صرفنظر از اینکه در بالادست، پاییندست یا میاندست رود قرار گرفته، بتواند بهرهبرداری عادلانه و منصفانه و قانونی از این بستر داشته باشد.
به گفته این عضو کمپین حمایت از میانرودان، جنبشهای مردمی بهعنوان اهرمهای شناخته شده برای حقخواهی بینالمللی میتوانند با وارد کردن فشار بر دولتهایشان درخواست ایجاد یک نظام بهرهبرداری هماهنگ فرامرزی با عنوان رودخانههای دجله و فرات را بدهند و سازمان با وارد شدن به این حیطه مشکل این کشورها را حل کند. البته نمیتوان امیدوار بود که این اتفاق سریع بیافتد؛ ولی همانطور که فرانسه، آلمان، هلند، لوکزامبورگ و سوئیس درباره راین به نتیجه رسیدند ما نیز میتوانیم به ایجاد تفاهم بینالمللی امیدوار باشیم. او همچنین گفت: درباره تاثیر پرآب شدن هورالعظیم بر ریزگردهای ایران بیشتر از آن که مقصر تولید ریزگردها باشد، متضرر بوده و این اتفاق درباره رود ارس هم همچنان در حال رخ دادن است، اگر این تفاهم بینالمللی امضاء شود و خورهای بزرگ کشور عراق پرآب شوند، کانونهای موقت ریزگردها مدیریت میشوند. یکی از مهمترین فاکتورهای تعدیل ریزگردها، مدیریت منابع آب است بنابراین اگر تالاب هورالعظیم پرآب شود به نظر میرسد ریزگردهای داخلی تا ۹۰ درصد کنترل خواهند شد.
در بخشی از بیانیه پویش مردمی نجات میان رودان آمده:
ترکیه در دو دهه گذشته سدهای زیادی در حوضه آناتولی جنوبی و سرچشمههای دجله و فرات ساخته است که گنجایش تنها یکی از آنها، یعنی سد آتاترک ۴۸ میلیارد مترمکعب است. ساخت این سدها، دو رود دجله و فرات را خشکانده و تالاب هورالعظیم را که پایاب انتهایی این دو رود است به کویری بدل کرده است.