یادداشتی به بهانه “هفته پژوهش”
چند سالی است که روز ۲۵ آذر در تقویم کشورمان به عنوان «روز پژوهش» نامگذاری شده و بر همین بنیاد چهارمین هفته آذرماه با شعار «بدون پژوهش و مطالعه تصمیم گیری نکنیم»، به نام «هفته پژوهش» نام نهاده شده است. پس از تشکیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تقریبا” تمامی راه های پژوهشی در کشور به این وزارتخانه ختم شد و کم کم سایر مؤسسات و نهادهای تحقیقاتی و پژوهشی در کشور به حاشیه رفته و در سایه فعالیت های تحقیقاتی دانشگاهی و دانشجوئی قرار گرفت!
در این فضای هیاهوی تحقیقاتی جدید، بخش منابع طبیعی کشور که همواره مظلوم بود و هیچگاه در سبد اولویت های دولتمردان قرار نگرفته بود، بیش از پیش در سایه قرار گرفت و کمرنگتر شد، آنقدر که حوزهی منابع طبیعی وضعیتی شکننده پیدا کرده و پژوهشگران آن در تأمین حداقل نیازهای تحقیقاتی خود عاجز شدند. عدم تخصیص اعتبارات درخور و عدم توجه به نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری، از جمله رخدادهای نگرانکنندهای است که عملکرد بخش پژوهش در حوزهی منابع طبیعی کشور را به چالش کشانده است.
بی تردید تا زمانی که نگاه تصمیم گیران به تحقیقات بخش منابع طبیعی کشور اینگونه باشد و سهم تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی از بودجه سالانه کشور و تولید ناخالص ملی در کمترین حد ممکن قرار داشته باشد، نمی توان با چنین حمایت ها و سازوکارهایی انتظار افزایش کیفیت و کمیت نهادهها و محصولات در حوزهی کشاورزی، منابع طبیعی و امور دام را داشت تا در سایه آن آرمان های بلند اصل۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عینیت یابد و مردم عزیزمان، ایرانزمینی بانشاط و پایدار را تجربه کنند.
نگاه نادرست برخی مدیران و دست اندرکاران دستگاه های اجرائی بخش های کشاورزی و منابع طبیعی و شیوه های مدیریتی روزمرگی و فاقد آینده نگری حاکم بر فضای بخش اجرائی کشور، دستیابی به فضای هم اندیشی و افزایش سطح همکاری بخش های پژوهشی و اجرایی، با هدف ارتقاء سطح دانش کارشناسان بخش های اجرائی و متقابلا” آگاهی پژوهشگران از نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی بخش های اجرایی منابع طبیعی و کشاورزی را با چالش های جدی مواجه کرده است.
اضافه بر ضرورت توجه درخور در حوزه ی منابع مالی و امکانات سخت افزاری، هم اندیشی و فهم بیشتر از نیازهای پژوهشی و اجرایی در عرصه های طبیعی، کشاورزی و دامداری، از جمله ضروریت های نرم افزاری مدیریت بر منابع طبیعی و کشاورزی کشور است. ارتباط نزدیک و مؤثر پژوهشگران با بخش اجرا باعث آشنایی بیشتر با مشکلات و چالش های موجود در مدیریت عرصه های منابع طبیعی و کشاورزی زیست بوم های کشور و اولویت بندی بهتر موضوعات پژوهشی گردیده و از سوی دیگر زمینه بهره مندی کارشناسان و متخصصین بخش اجرا از یافته های تحقیقاتی پژوهشگران را فراهم خواهد ساخت.
بنابراین اصلاح و تغییر نگاه برخی مدیران هر دو حوزه ی اجرا و پژوهش کشور سبب می شود هر یک از طرفین به درک درستی از نیازهای طرف مقابل و وظایف و مسئولیت های خود برسند و لازمه دستیابس به این مهم، ارتباط مؤثر و مستمر است. با ارتباط، نیازهای اساسی و اولویت دار شناخته شده و با برنامه ریزی های درازمدت، وظایف و مسئولیت های همسو تعریف شده و با مشخص شدن نقشه راه، دستیابی به اهداف مشترک میسر و امکان پذیر خواهد شد.
به امید آن روز ….
امیر سررشته داری گفته است:
۲۷ آذر, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۰:۱۷
هومان جان امروز یک همایش در خصوص مدیریت پژوهش و نوآوری از سوی وزارت علوم و دانشگاه صنعتی شریف برگزار شده که من با توجه به پست فعلی ام کاوشی عظیم را به خرج دادم که بتوانم حداقل رییس پژوهشکده را در آن شرکت دهم. متوجه شدم اصلن معاونت پژوهشی سازمان تحقیقات خود از این همایش خبر ندارد. جالبتر اینکه رییس دانشگاه صنعتی شریف از عدم همکاری ارگانهای تخقیقاتی دولتی و خصوصی می نالید. قضیه همان است که گفتی. وزارت علوم به غیر از خود کسی را در عرصه تحقیقات به رسمیت نمی شناسد. البته شخصن باید عرض کنم که با ادغام موسسات و سازمانهای تحقیقاتی در زوارتخانه ها در زیرمجموعه های وزارت علوم موافقم ولی تا زمانی که این امر به صورت رسمی محقق نشده وزارت علوم نباید به صورت انتزاعی برخورد کند.
درود.
هومان خاکپور گفته است:
۳ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۲:۰۹
به امیر سررشته داری:
تأسف آور است ….
ارشد جنگلداري گفته است:
۴ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۲:۵۳
هفته ی پژوهش بر پژوهشگران واقعی تبریک
آقای خاکپور آدرس وب اصلی ما این است بی زحمت لطف کنین اصلاح کنین مرسی که لینکیدین
احمد پازوکی گفته است:
۸ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۸:۵۸
این روزا در یه مورد به تحقیقات محیط زیستی بسیار بها می دن و اون هم زمانیه که نتیجه از پیش تعیین شده ست و پژوهشگر باید به نتیجه ی مطلوب سرمایه گذار برسه! اینجاها خوب خرج می کنن!
هومان خاکپور گفته است:
۱۶ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۰:۱۷
به احمد پازوکی:
این گونه تحقیق ها همان تحقیق های کارفرمائی است که زیاد هم شاهد آن ها هستیم …
ممنون دوست عزیز