روز کودک و طبیعت؛ فرصتی برای فرهنگ سازی سبز کودکان جوامع محلی

این مطلب دراین تاریخ ارسال شده است شنبه, ۲۲ مهر, ۱۳۹۱ در ساعت ۰۰:۱۰

امسال برای نخستین بار  است که به بهانه روز جهانی کودک، شاهد نامگذاری “هفته ملی کودک” در کشور هستیم که از ۱۵ تا ۲۱ مهر در سراسر کشور برگزار می شود. در روزشمار این هفته، خردمندانه حوزه طبیعت و محیط زیست مورد توجه قرار گرفته و سزاوارانه آخرین روز این هفته(۲۱ مهرماه) به نام “کودک، طبیعت و میراث فرهنگی” نامگذاری شده است.

نکته قابل تأمل در ترکیب دستگاه ها و نهادهای دولتی برگزار کننده این هفته – که وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی ، سازمان میراث فرهنگی، وزارت دادگستری و نیروی انتظامی را شامل می شوند – نبود سازمان های متولی در حوزه طبیعت و محیط زیست کشور است که ناباورانه به رغم همخوانی و همسویی مأموریت های سازمانی شان با اهداف آخرین روز این هفته ملی، از کمترین سهم مشارکتی در برنامه های این هفته برخوردار بوده و به نظر می رسد در سطح ملی کوچکترین هماهنگی و دعوتی از دستگاه های منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست کشور برای مشارکت در ستاد مرکزی و ستادهای استانی برگزار کننده این هفته صورت نگرفته است!

بدون شک برای اینکه موضوعات و ملاحظات محیط زیستی از وزنی بایسته در معادلات جامعه برخوردار شوند، بایستی فرهنگ سازی را از کودکان شروع کرده و برنامه های فرهنگ و اخلاقی محیط زیست را به کودکستان‌ها و دبستان‌ها – خصوصا” در جوامع محلی و روستاها – کشاند. باید کاری کرد که کودکان مان برای تمامی موجودات زنده جانوری و گیاهی و کلماتی چون حیات وحش، درخت، طبیعت، کوهستان، آب و رودحانه حرمت قائل شده و عمیقاً نسبت به هر چیزی که این حرمت را خدشه دار کند، واکنش نشان دهند.

چنین است که نگارنده به سهم خود از اقدام نمادین اداره کل منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری که با همراهی انجمن محیط زیستی تسنیم بروجن و آموزش و پرورش گندمان؛ در پاسداشت روز “کودک و طبیعت”، در روز چهارشنبه ۱۹ مهر اقدام به برگزاری یک کارگاه آموزشی در یکی از مدارس جوامع محلی بام ایران – منطقه دوراهان شهرستان بروجن – کردند. این مدارس واقع در حوضه آبخیز الگویی استان چهارمحال و بختیاری بوده که قرار است با اجرای برنامه های آموزشی ترویجی و مشارکت جدی جوامع محلی، نهایتا” یک الگوی موفق از مدیریت جامع منابع طبیعی به دست آید.

نگارنده نیز به واسطه وظیفه ای که در اداره منابع طبیعی و انجمن تسنیم بر عهده دارد، در این برنامه که با شعار “طبیعت سالم؛ طبیعتی شایسته کودکان” و برای نخستین بار در هفته ملی کودک در جوامع محلی بام ایران برگزار می شد شرکت داشته که در این فرصت فرهنگ سازی سبز به خوبی مفاهیم ساده منابع طبیعی به کودکان و دانش آموزان جوامع محلی آموزش داده شد.

یقینا” از مهمترین هدف های نامگذاری این روز، اجرای چنین برنامه های آموزشی در مدارس و مراکز آموزش کودکان، حساس کردن کودکان نسبت به طبیعت و موضوعات محیط زیستی پیرامون محل زندگی شان است و فراموش نکنیم که این مهم تنها با مشارکت و همراهی مسئولانه دست اندرکاران و مربیان نهاد آموزش و پرورش و تشکل های مردمی دست یافتنی خواهدبود.



۴ دیدگاه لـ روز کودک و طبیعت؛ فرصتی برای فرهنگ سازی سبز کودکان جوامع محلی

  1. دانش گفته است:

    ۲۳ مهر, ۱۳۹۱ در ساعت ۰۸:۲۴

    کودکان کار, در کجای این برنامه قرار دارند؟ همانهایی را میگویم که مدرسه را رها کرده و از صبح تا شب, لابلای ماشینها برای کمک مالی به خانواده, گُل, آدامس, بیسکویت و دهها چیز دیگر میفروشند.

  2. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۳ مهر, ۱۳۹۱ در ساعت ۲۰:۳۰

    درود بر دانش خان:
    بدون شک فرزندان سرزمینی که از چنین منابع و ثروت های ارزشمندی برخوردار است، سزاوار زندگی شرافت مندانه هستند.

  3. لیلا محمدی گفته است:

    ۲۶ فروردین, ۱۳۹۲ در ساعت ۱۱:۱۲

    با سلام و خسته نباشد
    اینجانب تسهیلگر پروژه های توانمندسازی جوامع محلی می باشم و در حال حاظر در یکی از پروژه های مدیریت منابع طبیعی به صورت داوطلبانه همکاری دارم لذا از شما در خواست دارم در صورت امکان اطلاعاتی در راستای چگونگی آموزش در باره محیط زیست به کودکان در اختیار بنده قرار دهید.با سپاس از همکاری شما

  4. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۶ فروردین, ۱۳۹۲ در ساعت ۲۳:۱۶

    به خانم لیلا محمدی:
    من در خدمت هستم؛ ۰۹۱۳۳۸۲۱۲۴۳

Leave a comment