سدی که به بهانه احداث تونل سوم کوهرنگ حیات را از قیصری می رباید!

این مطلب دراین تاریخ ارسال شده است سه شنبه, ۲۴ آبان, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۳:۰۵

منطقه حفاظت شده قیصری با وسعتی بالغ بر ۱۰ هزار هکتار به عنوان یکی از ذخیرگاه های زیستی جانوری و گیاهی ارزشمند کشور در چهارمحال و بختیاری، با تهدید نابودی مهمترین منبع تأمین آب زیستمندانش روبرو شده است.

قیصری در منطقه کوهرنگ و اردل از حوضه آبخیز کارون بزرگ واقع شده که در سال ۱۳۸۰ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده و ۵ سال بعد به منطقه حفاظت شده ارتقاء پیدا کرد.  منبع اصلی تأمین آب این منطقه رودخانه شهریاری(آب کوهرنگ) است که با طول تقریبی ۱۵ کیلومتر، منطقه را به دو قسمت تقسیم می کند. وضعیت توپوگرافی و کوهستانی(ارتفاع ۱۸۰۰ متر تا ۳۵۵۰ متر از سطح دریا) منطقه، سبب ایجاد میکروکلیماهای متعددی شده که تنوع زیستی گیاهی و جانوری ارزشمندی را به ارمغان داشته و گله های کل و بز، پرندگان و آبزیان زیادی را در خود جای داده است. منطقه حفاظت شده قیصری به دلیل برخورداری از ظرفیت های کم نظیر طبیعت گردی، در راستای برنامه های واگذاری تصدی های مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست به بخش خصوصی، انتخاب و در دستور کار محیط زیست استان برای سرمایه گذاری بخش خصوصی قرار دارد.

به لحاظ این شرایط ویژه منطقه که ناشی از تعداد و تنوع زیستی جانوری آن می باشد، هرگونه تغییر در حیات هیدرولوژیکی رودخانه کوهرنگ و ایجاد تنش آبی در منطقه، می تواندخطرات و تهدیدهای بیشتری را نسبت به سایر مناطق حاشیه این رودخانه، برای حیات وحش منطقه به دنبال داشته باشد و سبب گدار حیات وحش از این منطقه تحت حفاظت شود.

شروع عملیات احداث سد در محل ورودی رودخانه کوهرنگ به “منطقه حفاظت شده قیصری” برای ذخیره و هدایت آب به داخل تونل سوم کوهرنگ جهت انتقال بین حوضه ای آب از سرشاخه های کارون به زاینده رود، وضعیت نگران کننده و تهدیدآمیزی را در این زیستگاه طبیعی ایجاد کرده و حیات زیستمندان جانوری منطقه را به شدت تحت تأثیر قرار داده و در صورت عدم رعایت حق آبه طبیعی و آب مورد نیاز حیات هیدرولوژیکی این رودخانه، شاهد خسارت های غیرقابل جبران محیط زیستی در این زیسگاه ارزشمند خواهیم بود.

هر چند که در این پروژه عمرانی هم به مانند اکثر پروژه های در دست اجرا، دستگاه اجرایی با کمترین مقاومتی همچنان جلوتر از سازمان حفاظت محیط زیست حرکت می کند و قبل اخذ مجوز ارزیابی لازم، بی توجه به قوانین و مقررات زیست محیطی تجهیز کارگاه کرده و عملیات اجرائی احداث سد را آغاز نموده است، اما انتظار است سازمان حفاظت محیط زیست کشور در اقدامی جامع بر بنیاد ملاحظات محیط زیستی، با اندوخته های آبی منطقه برخورد علمی داشته و با بهره گیری از تمامی ظرفیت های قانونی خود، قبل صدور مجوز ارزیابی و اخذ تضمین های لازم برای رعایت حق آبه طبیعی این رودخانه حیاتی، هرگونه فعالیت مکانیکی در منطقه را متوقف سازد تا برای چندمین بار شاهد طبیعت ستیزی و عملی نشدن تعهدات سدسازان در دیار بختیاری نباشیم.

شوربختانه در سال های اخیر اتفاقات ناگوار و نگران کننده ناشی از عملی نشدن تعهدات مسئولان پروژه های سدسازی کارون ۳ و ۴ را در منطقه شاهد بوده ایم که به رغم پیگیری های متعدد مسئولان و مردم منطقه، هنوز اقدام قابل توجه ای در راستای جبران خسارت در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست از سوی وزارت نیرو صورت نگرفته و به مطالبات عادی مردم نیز در زمینه تخریب زیرساخت های رفاهی و معیشتی، مثل قطع شدن جاده های دسترسی و دادن حق آبه در روستای بارز از توابع لردگان با اجرای سد کارون ۳ ، خشک شدن چشمه مروارید و عدم تملک زمین های مردم در اثر احداث تونل سوم کوهرنگ و یا قطع شدن جاده قدیم خوزستان در آبگیری زود هنگام کارون ۴ پاسخ داده نشده و نگرانی ها و مشکلات زیادی را برای مردم منطقه ایجاد کرده است.



۱۰ دیدگاه لـ سدی که به بهانه احداث تونل سوم کوهرنگ حیات را از قیصری می رباید!

  1. جنگل88(ابوذر) گفته است:

    ۲۵ آبان, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۴:۴۲

    با سلام خدمت چشمان تیز بین طبیعت زاگرس، آقای خاکپور عزیز:
    سد سازی در کشور های توسعه یافته در آستانه ی منسوخ شدنه اما متاسفانه در کشور های جهان سوم معیار پیشرفت عمرانی کشور هاشده. چرا وقتی یک کشور متجاوز به حریم کشور دیگه ای میشه حضرات در یوق کرنا میکنند ولی وقتی زیستگاه وحوش ازشمند و محدود لکه های باقی مانده از گله های کل و بز، پرندگان و آبزیان وحشی به واسطه ی توسعه ی منسوخ سد سازی نابود میشه همه چیز به سهولت و مخفیانه پیش میره.آقای خاکپور عزیز من خیلی دنبال آخرین اخبار در باره ی اسد تقی زاده محیط بان دنا گشتم و مطلبی اضاف بر آنچه میدونستم پیدا نکردم .با عرض معذرت اگر اطلاعات جدیدی در باره ای این مسئله دارید در جوابتون یا در نظرات وبلاگم بنویسید. سرفراز باشید همچون ستیغ زردکوه.

  2. هومان خاکپور گفته است:

    ۲۵ آبان, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۰:۱۲

    به ابوذر:
    آخرین اطلاعات بنده از ماجرای حکم اعدام محیط بان دنا به صحبت های اواخر هفته گذشته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور است که در جریان دور چهارم سفرهای استانی دولت به چهارمحال و بختیاری مطرح گردید؛ متأسفانه هنوز خانواده مقتول – مرحوم رضائی – حاضر به بخشش نشده اند و تلاش های فعالان محیط زیست و مسئولان محلی و کشوری نیز برای جلب رضایت خانواده رضائی ادامه دارد.

  3. تینا قضاتی گفته است:

    ۲۶ آبان, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۰:۴۰

    🙁

  4. Naser گفته است:

    ۳۰ آبان, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۰:۰۲

    امیدوارم طبیعت زیبای ایران زمین با سد سازی غلط همچنان آسیب نبیند.موفق باشید.

  5. حامد گفته است:

    ۱ آذر, ۱۳۹۰ در ساعت ۰۹:۵۶

    در صورت تمایل از لوگوهای حمایتی-مناسبتی سال جهانی جنگل ها در وبسایتتون استفاده کنید و اون رو ترویج بدید.
    با تشکر
    بیدل

    http://envirologo.blogfa.com/
    http://fum-mohitzist86.blogfa.com/post-198.aspx

  6. admin گفته است:

    ۲ آذر, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۲:۱۶

    سلام اقای خاکپور عزیزو محترم، سایت بسیار جالب و پر محتوایی داری و تقریباً میشه گفت تو زمینه ی منابع طبیعی بی نظیره ما زیاد بهش سر می زنیم و گکاهی از مطالبتون برای وبلاگمون استفاده می کنیم اگه دوست داشتین مارو هم لینک کنید
    با تشکر

  7. admin گفته است:

    ۷ آذر, ۱۳۹۰ در ساعت ۱۴:۰۷

    slam, had aghal ye no mizadin to javabemoon aghaye khakpore aziz , mc k j nadadin

  8. هومان خاکپور گفته است:

    ۳ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۱:۵۴

    به ناصر:
    با امیدتان همراهیم ناصرخان

  9. هومان خاکپور گفته است:

    ۳ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۱:۵۵

    به حامد:
    ممنونم دوست عزیز

  10. هومان خاکپور گفته است:

    ۳ دی, ۱۳۹۰ در ساعت ۲۱:۵۶

    به جنگلی ها:
    در خدمت هستیم …

Leave a comment