وقتی جسارت اعتراف بهاشتباه نداریم …
نامه مدیران ارشد و متولیان ادواری اصفهان به آقای جهانگیری بهعنوان معاون اول رییسجمهور و رییس شورای عالی آب کشور در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۳ در درگاه مجازی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب منتشر شد. ماجرا ازاینقرار است که استانداران، معاونان استانداران، فرمانداران، نمایندگان مجلس، وزرا و نیز اعضای شورای شهر اصفهان در ادوار مختلف، به بهانه خشکی زایندهرود اقدام به تهیه نامهای برای معاون اول رئیسجمهور کردهاند تا به قول خودشان با پرده برداشتن از برخی واقعیتها در مورد رودخانه زایندهرود، خواستار مساعدت بیشتر دولت برای برونرفت زایندهرود از بحران شوند.
این ماجرا از منظر قرار گرفتن موضوعات محیطزیستی در شمار دغدغههای مسئولان و تصمیم گیران گذشته و حال کشور، اتفاق ارزشمندی است مخصوصاً که ظاهراً همه آنان مدعی هستند که فارغ از دیدگاههای سیاسی و گروهبندیهای اصلاحطلبی و اصولگرایی، دغدغهمند حوزه محیطزیست شدهاند. اما حقیقت تأسفآور این ماجرا؛ در ابتدا توهین به شعور اهالی و فرهیختگان پایتخت فرهنگ و ادب کشور – شهر اصفهان – و بعد هم نادیده گرفتن اصول مسلم علمی، ملاحظات محیط زیستی و حقوق شهروندی اهالی بالای رود است! عوامفریبی و انداختن اشتباهات به گردن دیگران در نگاه نخست توهین به مخاطب است که متأسفانه به یک ابزار غیراخلاقی برای سرپوش گذاشتن به سوء مدیریتها تبدیلشده است.
حقیقت داستان این است که تا زمانی که مدیران و تصمیم گیران کشور جرأت و شهامت اعتراف به اشتباهات مدیریتی خود را نداشته باشند مشکلات مدیریتی و زیستمحیطی کشور حل نخواهد شد. درحالیکه در اصفهان سوء مدیریتها و تصمیمگیریهای نا بهجا و مغایر با ظرفیتهای بومشناختی برای طراحی و چیدمان توسعه علت اصلی مرگ زایندهرود و نابودی گاوخونی است، مدیران ارشد و تصمیم گیران گذشته تا حال اصفهان، همه علتهای این فاجعه را مردمان بالای رود میدانند! مردمانی که حداکثر اثرگذاری و برادشتشان در بدبینانهترین نگاه کمتر از ۷ درصد است.
مشکل زایندهرود تصمیمات و برنامههای توسعهای ۳ دهه گذشته در زمینههای صنعتی، کشاورزی و شهری است که با نا مدیریتی، توسعهای ناپایدار و نامتناسب با توان اکولولوژیکی را برای اصفهان رقمزده است. استقرار کارخانههای صنعتی پر آببر، توسعه شبکههای آبیاری و گسترش بیرویه اراضی کشاورزی، عدم برنامهریزی مناسب برای همسوسازی الگوی کشت در منطقه، اتخاذ تصمیمات مهاجرپذیری و توسعه بیرویه شهرها و شهرکها، پیشفروش و تخصیص غیر کارشناسی آب به استانهای فلات مرکزی و بهطورکلی چیدمان و طراحی نادرست توسعه در اصفهان است.
و اما حرف آخر اینکه بهتر است بهجای مقصر کردن آسمان و اهالی کم شمار بالای رود، جسارت به خرج داده و با اعتراف به اشتباهات مدیریتی ۳ دهه گذشته در طراحی و هدایت توسعه اصفهان و پذیرفتن اصول مسلم علمی و ملاحظات محیط زیستی باصداقت با مردم صحبت کرده تا با همراهی و جلب مشارکت همه مردم از سراب در زرد کوه بختیاری تا پایاب در گاوخونی، تلاش شود تا با تغییر شرایط ناپایدار موجود، افزایش بهرهوری آب و با بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای بومشناختی داخل هر منطقه، توسعهای متناسب و سازگار با ظرفیتهای اکولوژیکی همان منطقه از نو تعریف کنیم.
همین و بس …
متن کامل این نامه را میتوانید در زیر بخوانید:
جناب آقـای دکتـر اسحاق جهانگیری
معاون اول محتـرم رئیسجمهور و ریاست شورای عالی آب
با عرض سلام و تحیت
شرایط بحرانی استان اصفهان ناشی از قطع جریان آب رودخانه زایندهرود در چند سال پیاپی و نگرانی از عدم تأمین آب آشامیدنی حدود ۵ میلیون نفر جمعیت زیر پوشش شبکه آبرسانی اصفهان بزرگ و بحرانهای اجتماعی ناشی از عدم تأمین حقابه قانونی دهها هزار خانوار کشاورز باعث گردید که شرح مختصری از وضعیت تأمین آب در حوضه زایندهرود که با نظر کارشناسان حوزه آب تهیه گردیده را به استحضار برسانیم.
۱٫ زاگرس میانی منابع آب دو حوضه آبریز کارون بزرگ و زایندهرود را تأمین میکند. توزیع نامتوازن منابع آب و مراکز مصرف عامل بحرانهای پدید آمده است. از منابع آب تجدید پذیر زاگرس میانی بیش از ۹۲ درصد در حوضه کارون و ۸ درصد در حوضه زایندهرود به طور طبیعی تأمین میشود.
مقایسه جمعیت و مراکز مصرف در دو حوضه آبریز کارون بزرگ و زایندهرود تفاوت زیادی را نشان نمیدهد. این عدم توازن منابع آب و مراکز مصرف موجب شده است سرانه آب تجدید پذیر در حوضه زایندهرود بدون تونلهای انتقال آب ۶۰۰ متر مکعب در سال باشد که با شاخص سازمان ملل که سرانه ۱۲۰۰ متر مکعب در سال را آستانه ورود به بحران تعیین کرده است نشان دهنده بحران شدید آب در حوضه زایندهرود است. سرانه تأمین آب در حوضه کارون بزرگ ۵۳۰۷ متر مکعب در سال است که مؤید وجود آب مازاد بر مصارف است. مطابق مطالعات اخیر انجام شده به کارفرمایی وزارت نیرو میانگین حجم آب مازاد خروجی از حوضه کارون بزرگ به خلیج فارس را ۵/۱۲ میلیارد متر مکعب اعلام نموده است.
۲٫ توسعه مراکز جمعیتی و صنعتی در دهههای اخیر در حوضه زاینده رود موجب افزایش مصرف و شدت یافتن کمبود آب شده است. این روند موجب افزایش مصرف آب آشامیدنی از ۵۰ میلیون متر مکعب در سال ۱۳۶۰ به بیش از ۴۵۰ میلیون متر مکعب در سال۱۳۹۲ شده است. آب شرب ۵ میلیون نفر جمعیت زیر پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ، تولید ۷۰ درصد فولاد کشور، تولید بخش عمده ای ازمحصولات پتروشیمی و نفتی کشور و تولید ۱۲ درصد برق کشور و زندگی دهها هزار خانوار کشاورز حقابهدار به جریان آب زایندهرود وابسته است.
۳٫ تخصیصهای ناقض حقوق حقابه داران صدها ساله زاینده رود توسط وزارت نیرو و برداشتهای بیرویه و غیر اصولی در بالا دست سد زایندهرود که غالباً با پمپاژ آب زایندهرود تا ارتفاع ۶۰۰ متر به تپه ماهورهای فاقد خاک و شرایط مناسب کشاورزی و باغداری صورت گرفته است، موجب تشدید بحران آب در استان اصفهان شده است.
۴٫ قطع جریان آب در رودخانه زایندهرود که موجب قطع منبع تغذیه منابع آب زیرزمینی شده است در اثر تداوم برداشتها منابع آب زیرزمینی را در معرض نابودی کمی و کیفی قرار داده است. پدیده فاجعهبار و غیر قابل جبران فرو نشست سراسری دشتها در حوضه زایندهرود از پیامدهای این بحران است.
۵٫ حوضه زایندهرود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل شده است ۹۳ درصد مساحت حوضه و ۹۸ درصد جمعیت حوضه در استان اصفهان و ۷ درصد مساحت حوضه و ۲ درصد جمعیت حوضه در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. مصوبه غیر کارشناسی تبدیل شرکتهای آب منطقهای به شرکتهای آب منطقهای مستقل استانی در مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۴ که در دولتهای نهم و دهم به اجرا درآمد مدیریت حوضه زایندهرود را به مدیریتهای دوگانه تبدیل و موجب تشدید بحران در حوضه زایندهرود شد. سخنرانی رئیس جمهور محترم قبل در سفر استانی به چهارمحال و بختیاری و اعلام به مردم آن استان که تا میتوانید از آب زایندهرود برداشت نمائید و اراضی استان را زیر کشت ببرید بیاعتنایی به قوانین و حقوق آب را به اوج رساند.
۶٫ راهکارهایی که هرگز به اجرا در نیامد:
در سفر استانی مقام معظم رهبری در آبان ۱۳۸۰ایشان با اظهار تأسف از جاری نبودن آب در رودخانه زایندهرود، پیش بینی راهحلهای اساسی و اجرای سریع آنها را مورد تأکید قرار دادند.
در جلسه هیأت وزیران در حضور مقام معظم رهبری وزیر وقت نیرو اعلام کرد با طرحهای در دست اجرای تونل سوم کوهرنگ و تونل چشمهلنگان و همچنین اجرای دو طرح تونل گوکان و تونل بهشتآباد ۲/۲ میلیارد متر مکعب آب به منطقه دشت مرکزی منتقل خواهد شد.
۷٫ مروری بر رویدادهای ۱۲ سال گذشته علیرغم تأکیدات مقام معظم رهبری به اجرای راه حلهای اساسی:
– از دستور کار خارج شدن تونل گوکان در دولتهای پیشین علیرغم تصمیمات اتخاذ شده در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی؛
– کاهش دادن حجم آب انتقالی تونل بهشتآباد از یک میلیارد متر مکعب مصوب برای استان اصفهان به ۵۸۰ میلیون متر مکعب برای سه استان یزد، کرمان، اصفهان در دولت قبل؛
– متوقف شدن عملیات اجرایی تونل بهشت آبادتحت تاثیر فشارهای غیر کارشناسی
– بیاعتنایی به ۱۲ سال مطالعات تونل بهشتآباد توسط مشاوران معتبر داخلی و خارجی از کشورهای فرانسه، سوئیس و اتریش و جایگزین کردن طرح غیر کارشناسی و بدون پشتوانه مطالعاتی و غیر اقتصادی خط لوله و پمپاژ با ارتفاع حدود ۷۰۰ متر به جای انتقال ثقلی آب با تونل. اقدامی که موجب ۲۵ برابر شدن هزینه بهرهبرداری هر متر مکعب آب، افزایش هزینههای سرمایه گذاری و سه برابر شدن قیمت تمام شده آب میشود.
– تداوم خشک بودن رودخانه به مدت بیش از ۷ سال پیاپی؛
– عدم تحویل حقابه مسلم حقابه داران طوماری و سهمابهبران قانونی زایندهرود،
– گسترش دامنه بحران آب به غرب اصفهان و مناطق میانی حوضه و خشک شدن باغهایی با قدمت چند قرن و دارای حقابه،
– تخصیصهای بیرویه در استان چهارمحال و بختیاری که منجر به افزایش حجم برداشت آب از زایندهرود از ۵۰ میلیون متر مکعب به ۲۳۷ میلیون متر مکعب شده است.
راهکارهای حل بحران آب در حوضه زاینده رود
– تأمین بودجه لازم برای تکمیل عملیات اجرایی سد سوم کوهرنگ که موجب میشود ظرفیت تونل سوم کوهرنگ به ظرفیت نهایی برسد.
– صدور دستور اجرای تونل گلاب ۲ که به تصویب هیأت وزیران رسیده و وزارت نیرو موظف به اجرای آن شده است برای مقابله با کمبود آب شرب ۱۴ شهرستان زیر پوشش شبکه آبرسانی اصفهان. (در حال حاضر شبکه آبرسانی با کمبود آب روبرو است و این کمبود در افق ۱۴۲۰ به ۹/۱۲ متر مکعب در ثانیه میرسد)
– حمایت از حقوق قانونی و مسلم حقابهداران زایندهرود از طریق جلوگیری از برداشتهای غیر قانونی از آب زایندهرود در استان چهارمحال و بختیاری
– لغو طرح برداشت آب از زایندهرود موسوم به بن- بروجن با حدود ۷۰۰ متر ارتفاع پمپاژ و ۱۴۰ کیلومتر سامانه انتقال، به جای طرح اولیه انتقال آب از سبزکوه که از نظر فنی ـ اجرایی و اقتصادی توجیه بیشتری دارد و با سامانه انتقال کوتاهتری بدون نیاز به پمپاژ می تواند آب بروجن و شهرها و روستاهای مشخص شده در هدف طرح را تأمین میکند.
– پرداخت خسارت به میزان واقعی و کارشناسی شده برای جبران خسارات واقعی وارده به حقابه داران
– تسریع در اجرای سد و تونل بهشتآباد مطابق طرح مطالعه شده و مصوب اولیه(اینکه عده ای تونل را عامل زهکش کردن و خشکیدن چشمه های مسیر می دانند، با نتیجه مطالعات مشاورین داخلی و خارجی منافات دارد؛ ضمن اینکه عمق تونل و فناوری روز دستگاه های حفاری بکار گرفته شده زهکش کردن تونل را منتفی می کند.)
چنانچه وزارت نیرو قادر به حل موانع اجتماعی که در استان چهارمحال و بختیاری به دلیل تحریف واقعیتها و تحریک اجتماعی بوجود آورده اند نمی باشدو به اجرای خط لوله و پمپاژ به جای راهکار منطقی تونل بهشت آباد اصرار دارد، اجرای تونل گوکان و طرح انتقال آب رودخانه ماربر در شهرستان سمیرم برای انتقال منابع آب خروجی از مرزهای استان اصفهان را جایگزین طرح انتقال آب بهشتآباد با خط لوله و پمپاژ با ارتفاع حدود ۷۰۰ متر نماید.
در پایان ضمن تشکر از مساعی جنابعالی و دولت محترم، از شورای عالی آب انتظار می رود به دور از تأثیر جوّهای کاذب، با تصمیمات مدبّرانه در حفظ حیات زاینده رود و جلوگیری از تشدید بحران آب در استان استراتژیک اصفهان بکوشد و مدیریت آب در منطقه مرکزی کشور را به طور همه جانبه ساماندهی کند. انشاءا…
اسامی امضا کنندگان این نامه بدین شرح است:
– وزراء و مدیران ارشد:
حضرت آیت الله روحانی (رئیس پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی)، غلامحسین کرباسچی(شهردار اسبق تهران و استاندار اسبق اصفهان)، احمد خرم (وزیر راه و ترابری دولت اسبق)، ناصر خالقی (وزیر کارواموراجتماعی دولت اسبق ونماینده اصفهان)، مرتضی مبلغ (معاون وزارت کشور دولت اسبق)، سیدمحمود میرلوحی (معاون وزارت کشور دولت اسبق)
– استانداران ادوار اصفهان و سایر مقامات کشور :
محمود اسلامیان، مرتضی بختیاری، محمدعلی پنجه فولادگران، علیرضا ذاکر اصفهانی، محمود حسینی، فتح اله معین، سیدجعفر موسوی، سید علی نکویی، سیدمحمدرضا واقفی، عبدالله کوپایی
معاونین ادوار استانداری:
حسین آذین، محمود پناهنده، عبدالرضا جمالی، سیدرضا روحانی طباطبایی، عبدالحسین سیف الهی، جواد شعربافچیزاده، عزیزاله شمس، سید جمال الدین صمصام شریعت، مرتضی طهرانی، سید علی اکبر میرلوحی، رضا نیک نداف آباد، محسن نیلی احمدی، علی شفیعی پور، رسول قریشیان
– نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی:
علی باغبانیان، سید ولی الله توکلی، ناصر خالقی، سیدابوالفضل رضوی، حسن رمضانیان پور، احمد شیرزاد، مرتضی شایسته، فضل الله صلواتی، مصطفی طاهری، حجت الاسلام اسداله کیان ارثی، اکرم مصوری منش، محمد معزالدین، نعمت الله علیرضایی
فرمانداران ادوار استان اصفهان:
محمد اسلامی نائینی، علی امینی، هومن امیری، ناجح پامناری، محمدباقر پور مقدس، مهدی حری، ایوب درویشی، علی محمد رضوانی، محمد رضوانی، حسین رسولی، مصطفی سلطانی، پورمحمد شریعتی، محمد حسین غضنفری، اصغر لطفی، منصور ملاوردی، محمدتقی نجفی، قدرت اله نوروزی، فضل الله دهخدایی، مهدی طاهری
– مدیران کل صنایع و محیط زیست و منابع طبیعی:،
منوچهر بزرگی، هوشنگ طالبی، امیر کریمی، فتح الله غیور
– شهرداران ادوار اصفهان:
محمدعلی جوادی، حمیدرضا عظیمیان
– اعضای شوراها ادوار اصفهان:
اصغر آذربایجانی، احمد امین پور، رضا امینی، مهدی باقربیگی، اصغر برشان، عباسعلی بصیرت، مصطفی بهبهانی، رسول جزینی، عباس حاج رسولی، کریم داوودی، غلامرضا شیران، عبدالحسین ساسان، غلامحسین صادقیان، نورالله صلواتی، حیدرعلی عابدی، احمدعلی عاملی، علیرضا فرزانه خو، وحید فولادگر، ابوالفضل قربانی، حسین ملایی، مینو موحدی، کریم نصر، علیرضا نصر، ندا واشیانی پور، عدنان زادهوش، محمدرضا فلاح
مهران پوستی گفته است:
۱۷ خرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۰۲:۵۱
سلام
نظر شما راجع به صحبت وزیر نیرو مبنی بر تبدیل طرح بهشت آباد از تونل به لوله چیست؟
هومان خاکپور گفته است:
۱۷ خرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۱:۱۵
به مهران گرامی:
ابتدا اینکه با لحاظ ملاحظات محیط زیستی و قوانین حاکم بر طبیعت، انتقال آب بین حوضه ای تنها برای شرب و زمانی که بیم مهاجرت باشد مجاز بوده و انتقال برای کشاورزی و صنعتی، توسعه ای ناپایدار را به دنبال خواهد داشت. البته حتا برای شرب هم ابتدا لازم است مشکل را از طریق بهبود و ارتقای بهره وری از منابع آبی حوضه و اصلاح شیوه های مصرف آب در بخش های کشاورزی و صنعت حل شود و آب شرب مورد نیاز از محل این صرفه جویی ها تأمین شود و در صورت اجبار و ناچاری به سراغ انتقال بین حوضه ای برویم.
بعد اینکه در چنین شرایط اجبار انتقال بین حوضه ای، بایستی این انتقال از طریق شیوه هایی انجام پذیرد که کمترین خسارت را بر حوضه مبدأ و مسیر انتقال وارد کند.
مهران گفته است:
۱۸ خرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۹:۲۸
هومان عزیز
ممنونم. ولی من هنوز پاسخ خود را نگرفته ام. وزیر نیرو گفته با انتقال آب از بهشت آباد با لوله به جای تونل، «حساسیت مردم چهارمحال و بختیاری برای خشک شدن ۴۰ تا ۵۰ چشمه برطرف میشود ضمن آنکه به نظر مردم خوزستان توجه شده است.»
من در اینجا اصلاً نمی خواهم راجع به طرح بهشت آباد بحث کنم. اعتقاد من این است که اصلاً انتقال بی رحمانه تمام آب موجود در بستر زاینده رود به یزد، بدون تأمین جایگزین (تونل سوم کوهرنگ که هنوز هم افتتاح نشده)، بسیار کار اشتباهی بوده که صرفاً به علت سوء استفاده باورنکردنی آقای خاتمی در ۱۴ سال پیش برای استان زادگاهش صورت گرفت که هنوز هم ادامه دارد.
خلاصه کنم، با توجه به طرح حیرت آور لوله دوم آب از زاینده رود به یزد، من فکر می کنم اصلاً طرح بهشت آباد برای تأمین آب لوله مذکور است؛ و متأسفانه طبق معمول از «دیوار کوتاه» اصفهان و خشکی زاینده رود هم برای این کار سوء استفاده شده است. به عبارت دیگر اگر کسی دلش برای زاینده رود سوخته بود، اصلاً از اول چرا آن را با انتقال تمام آبش به یزد خشکاندند و همچنان هم به این کار ادامه داده اند؟! به بیان ساده تر، ته لوله بهشت آباد هم به سر لوله دوم یزد وصل خواهد شد! …
در حالی که تا به حال همه اتهامات ناروا متوجه اصفهان و زاینده رود بود، حالا دیگر «هیچ» اعتراضی نیست و گویا الآن دیگر همه مشکلات رفع شده است!
هومان خاکپور گفته است:
۱۸ خرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۱:۰۰
درود بر مهران عزیز:
در اینکه بزرگترین جفا و نابخردی به زاینده رود و گاوخونی شده است شکی نیست و همینطور نگاه انتقادآمیز به طرح های انتفال آب از زاینده رود به یزد و یا کاشان و کرمان هم کاملن درست و کارشناسی است چرا که همه این طرح های انتقال به بهانه تأمین آب شرب صورت گرفته درحالیکه بخش اعظمی از این آب ها صرف صنایع پرآببر و کارخانههای آجرپزی و کاشیسازی شده است. یعنی متأسفانه همان توسعه ناپایدار که برای تأمین آب مورد نیازش مجبور به انتقال آب از زاینده رود شده اند و در خشکسالی ها که دبی زاینده رود کاهش پیدا می کند حقآبه محیط زیستی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی قربانی می شود چرا که اینها هستن که مدافع و مطالبهگر ندارند و نمی توانند مسئولان راتحت فشار گذارند.
اما در مورد کلیات طرح های انتقال آب، نظر بنده این است که ما تنها در برای تأمین آب شرب مجاز به انتقال بین حوضه ای هستیم البته با شرط بررسی تمامی راه های در داخل حوضه مقصد مانند اصلاح و بهبود راندمان آبیاری در بخش کشاورزی و صنعتی برای صرفه جویی و تأمین این کمبود در داخل همان حوضه، و در صورتی که واقعن امکان این صرفه جویی نباشد به دنبال انتقال بین حوضه ای برویم.
بهروز گفته است:
۲ تیر, ۱۳۹۳ در ساعت ۰۰:۳۲
انتقال با لوله هم غلط است اما دیگه انگار زور و همت مردم بیشتر نبود که جلوی لوله را هم بگیرند! چون با این حجم زیاد انتقال، رودخانه کوهرنگ و بهشت آباد و کارون با بحران جدی مواجه میشه
هومان خاکپور گفته است:
۹ تیر, ۱۳۹۳ در ساعت ۲۲:۲۹
به بهروز:
انتقال آب بین حوضه ای تنها برای شرب و آن هم در شرایط خاص پذیرفته شده است نه برای کشاورزی و …
نامه دلواپسان زایندهرود, امروز به رییسجمهور! | دیدهبان طبیعت بختیاری گفته است:
۲۴ مرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۱:۴۵
[…] معاون اول رییسجمهور بود که در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۳ در درگاه مجازی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب منتشر شد و این دومین نامهی معروف به نامه ۱۷۲ مدیر […]
نامه دلواپسان زایندهرود, امروز به رییسجمهور! | کامپیوتر گفته است:
۲۶ مرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۷:۲۴
[…] معاون اول رییسجمهور بود که در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۳ در درگاه مجازی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب منتشر شد و این دومین نامهی معروف به نامه ۱۷۲ مدیر ارشد […]
نامه دلواپسان زایندهرود, امروز به رییسجمهور! | اینترنت وفناوری گفته است:
۳۰ مرداد, ۱۳۹۳ در ساعت ۱۱:۲۵
[…] معاون اول رییسجمهور بود که در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۹۳ در درگاه مجازی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب منتشر شد و این دومین نامهی معروف به نامه ۱۷۲ مدیر ارشد […]